Синоћ је у Музеју Херцеговине отворена изложба фотографија „Железнице у Требињу и околини кроз време“.

Организатор изложбе је Медија центар „Железнице Србије“ а.д. из Београда. На изложбије је изложено око 100 фотографија и докумената из времена када је у Требињу и околини саобраћала жељезница.

Испред Града Требиња изложбу је отворио начелник Одјељења за друштене дјелатности, господин Зоран Милошевић. Милошевић је истакао важност ове изложбе и говорио о иницијативи која се појавили прије пар година, а односи се на успостављању жељезничког саобраћаја на релацији Никшић, Билећа, Требиње, Чапљина.

Аутор изложбе је Јосип Вебер, новинар и публициста који је запослен у Медија центру и који већ дужи низ година успјешно организује манифестације које имају за циљ промоциј жељезница.

Како је Вебер истакао фотографије су скупљане више од 30 година из разних музеја, али и приватних колекција. „Железница није спајала само градове, крајеве, крајолике, пределе и регије, спајала је оно најважније, спајала је људе“ рекао је Вебер.

Изложби фотографија „Железнице у Требињу и околини кроз време“ претходило је одржање конференције SSESARI, коју су такође организовале „Железнице Србије“ а.д. као један од одснивача Савеза за жељезничке иновације у југоисточној Европи (SSESARI). Конференцији су присуствовали жељезничких управа и институција из региона.

Ова изложба је дио календара манифестације „Тебињско културњо љето“.

 

Извор: Град Требиње