Skorašnje erupcije vulkana u Italiji oslobodile su veliku količinu energije, što je dovelo do toga da sukobljeni tektonski blokovi usljed talasa energije pokušavaju da zadrže svoje ravnotežno stanje, objasnio je direktor Geološkog zavoda Srbije Dragoman Rabrenović.

Naglasio je da zbog toga dolazi do talasanja i ljuljanja jednog bloka, odnosno zemljotresa

Rabrenović je podsjetio da su zemljotresi ispoljeni procesi na površini zemljine kore, da su kratkotrajni i brzi, a dešavaju se kada dođe do oslobađanja određene količine energije koja se akumulirala u dubljim slojevima zemljine kore.

On kaže da linije sukobljenih tektonskih ploča mogu da ukažu na moguće procese i dodaje da područje kod Drača pripada južnoj jadranskoj ploči, koja je tektonski oblikovana u najmlađem dijelu geološke istorije.

– Ona je danas vrlo seizmički aktivna – napominje sagovornik N1.

Pokazujući mapu istorije potresa u regionu, direktor Geološkog zavoda ukazuje da su se najjači zemljotresi jačine od pet do sedam Rihtera dogodili na istoj liniji. Dodaje, međutim, da su se odatle preselili u područje Nevesinja, što su, kako kaže, zone visokog krša gdje se formiraju visoka naponska stanja.

***

Od snažnog jučerašnjeg zemljotresa koji je pogodio Albaniju, na tom prostoru do danas je zabilježeno čak 524 potresa.
Posljedice zemljotresa (foto:  AP Photo / Visar Kryeziu) -
Posljedice zemljotresa (foto: AP Photo / Visar Kryeziu)

Informacija je saopštena iz Odjeljenja za seizmologiju Instituta za nauku u Tirani.

Četiri zabilježena potresa imala su jačinu veću od 4,5 stepeni uključujući i onaj razorni jačine 6,3 po Rihterovoj skali juče u 03.55 sati.

U međuvremenu, čak sedam podrhtavanja bilo je jačine od 4 do 4,5 stepena, oko 17 između 3,5 i 3,9 stepeni, dok su ostali bili slabiji.

Najnoviji potres bio je jutros magnitude 3,4 Rihtera sa epicentrom u Јadranskom moru, prenosi ATA.

Zemljotres koji je u utorak ujutro pogodio Albaniju za sada je odnio 29 života.

 

Izvor: B92 / rs.n1info.com