U okviru humanitarne akcije “Obradujmo naše vršnjake na Кosovu i Metohiji”, koja je provedena među osnovnim i srednjim školama u Srpskoj, osnovci nevesinjske škole “Risto Proroković” prvi su uplatili donaciju. Akcija je pokrenuta polovinom septembra, za izgradnju Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” i novogodišnje paketiće, a do sada je novčana sredstva uplatilo deset osnovnih i srednjih škola.

Pomoći svojima, to se podrazumijeva, kažu nevesinjski osnovci i njihovi nastavnici. Mladi njeguju kulturu sjećanja na odnos kosovskih Srba prema Nevesinju, kada je bilo najteže.

– Nevesinje je poznato po humanosti i dobrim ljudima, kao da svi jedva dočekaju da mogu uzvratiti na sve ono dobro koje smo mi osjetili kada je nama bilo najpotrebnije, u lošim vremenima iza nas – rekla je direktorica Osnovne škole “Risto Proroković” Mara Šaran.

Osnovci kažu da su za svega tri dana sakupili i uplatitili novac kako bi pomogli drugarima sa Кosova koji, kažu, nemaju uslove za školovanje kao oni i dodaju da novac ide u prave ruke.

– Svi smo učestvovali, mi u odjeljenju uvijek smo davali novac, nikada nam nije bilo žao novca da bi pomogli nekome – istakla je učenica 8. razreda Ivana Čorda.

Iako novca nemaju mnogo, učestvovali su i u prehodnim akcijama za drugare sa КiM, ali i u lokalnim akcijama, kada je bilo potrebno.

– Posebno mi je drago što je pomoć iz Hercegovine, još njihovi vršnjaci, mladi, djeca, osjećaju tu vrstu obaveze i još osjećaju težinu života na КiM, naročito djece sa poteškoćama u razvoju, za koje gradimo Dnevni centar – naglasio je predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa КiM Milorad Arlov.

Taj objekat, površine 714 kvadratnih metara, je u izgradnji. Da bi bio završen, nedostaje oko 65 hiljada evra. Plan je da se, uz humanost Republike Srpske, završi do kraja ove godine.

Humanitarni broj za pomoć djeci sa КiM aktivan je do kraja oktobra. U Nevesinju rekoše “ničije dobro ne treba zaboraviti, kad god je učinjeno”.

 

 

Izvor: RTRS