Na 86. dodjeli Oskara, koja nije donijela mnogo iznenađenja, trijumfovala je naučno-fantastična avantura „Gravitacija” Alfonsa Kuarona sa ukupno sedam Oskara, ali joj je iz ruku izmakao onaj najvažniji – za najbolji film; on je pripao surovoj drami „12 godina ropstva” britanskog reditelja Stiva Mekvina.

Bred Pit konačno je dobio Oskara! Doduše, ne za glumu, već za najbolji film, budući da je bio jedan od producenata. „12 godina ropstva” osvojio je i Oskare za sporednu glumicu (Lupita Njong’o) i adaptirani scenario (Džon Ridli).

„Gravitacija” je nagrađena za režiju (Alfonso Kuaron), montažu, originalnu muziku, fotografiju, vizuelne efekte, miks zvuka i montažu zvuka.

Oskari čekaju da budu uručeni

Meksikanac Alfonso Kuaron je prvi hispano reditelj koji je osvojio Oskara. Iako ga je jedan neimenovani kolega nekoliko dana pred dodjelu nazvao samo „predvodnikom komiteta tehničara”, on je pobjedio jer je dirigivao najobimnijim, najsmjelijim i komercijalno najuspešnijim ostvarenjem od svih nominovanih za najbolji film.


Leondaro Dikaprijo ponovo kući praznih ruku

Metju Mekonahej sa Oskarom

Metju Mekonahej izašao je kao pobjednik u vrlo neizvjesnoj trci za glavnog glumca i prije nego što se popeo na binu sportski je zagrlio najvećeg konkurenta – Leonarda Dikaprija („Vuk sa Volstrita”).

Osim što se zahvalio i ostalim nominovanim (Brus Dern, Čuitel Edžiofor, Kristijan Bejl) i pohvalio njihove besprekorne izvedbe, Mekonahej je rekao da su mu u životu važne tri stvari – da ima nekog na koga se ugleda, nešto čemu se raduje i nešto za čim juri.

– Ugledam se na Boga, radujem se svojoj porodici a stalno jurim svoga heroja – sebe 10 godina starijeg; moj heroj je uvijek ispred mene, to je neko koga stalno pokušavam da stignem – kazao je Mekonahej.

Kejt Blanšet ponijjela kući još jednu prestižnu nagradu

Kao što se i očekivalo, Kejt Blančet „rutinski” je pobedila svoje rivalke (Džuliju Roberts, Ejmi Adams, Džudi Denč i Sandru Bulok) i, u najdužem govoru večeri, zahvaljivala svima odreda, istaknuvši na kraju da je „Nesrećna Džasmin” pokazatelj da publika voli i želi priče sa ženama u središtu i da ti filmovi i te kako mogu da zarade.

– Zemlja je okrugla, ljudi! – zaključila je Australijanka.

Najbolja sporedna glumica, Lupita Njong’o, bila je najemotivnija dobitnica večeri.

Ona je, takođe u tijesnoj trci, pobjedila zahvaljujući ulozi napaćene ropkinje Petsi.

Svog Oskara posvetila je svoj djeci, odakle god da su i poručila da su njihovi snovi važni. Inače, njena glavna konkurentkinja, Dženifer Lorens, tokom čitave sezona nagrada je navijala za tamnoputu Kenijku (rođenu u Meksiku) i privatno je rekla da priželjkuje njenu pobjedu jer je „toliko zaslužuje”.

 

Džered Leto se zahvalio sanjarima u Ukrajini i Venecueli

 

Džered Leto

Nakon šestogodišnjeg odsustva iz filmske industrije (da bi se fokusirao na karijeru rok zvijezde u svom bendu „30 Seconds to Mars”), Džered Leto je smršao 18 kg, uneo dirljivu humanost u HIV pozitivnu transrodnu osobu u filmu „Poslovni klub Dalas” i osvojio sve što se može osvojiti ove sezone, zaključno sa Oskarom.

On je održao je veoma dirljiv govor, zahvalivši se svojoj samohranoj majci koja ga je rodila kao tinejdžerka i naučila ga da sanja, a onda i „svim sanjarima koji nas sada gledaju, naročito u Ukrajini i Venecueli. Mi smo tu za vas, dok se borite da ostvarite svoje snove i učinite nemoguće. Ovo je i za 36 miliona ljudi koji su izgubili bitku sa sidom i sve one koji su osetili nepravdu na svojim plećima zbog onoga ko su i koga vole. Stojim ovde i u vaše ime”.

Spajk Džounz pomrsio je konce „Gravitaciji” u kategoriji za originalni scenario, osvojivši Oskara za film „Ona”, priču o neobičnom ljubavnom odnosu između usamljenog pisca i operativnog sistema koji je nedavno nabavio (dizajniranog da ispunjava sve njegove želje).

 

Dizni osvojio prvog Oskara

Džoseft Gordon Luit i Ema Votson

Od kada je prije 14 godina uvedena kategorija za najbolji animirani film, studio „Dizni” je osvojio tek prvog Oskara, za film „Zaleđeno kraljevstvo” (zaradio blizu milijardu dolara na bioskopskim blagajnama) kojim se vratio žanru bajkovitnih mjuzikla.

Italijanski autor Paolo Sorentino, reditelj najboljeg stranog filma („Velika lepota”), zahvalio se svojim inspiracijama: Feliniju, Skorsezeu, Maradoni i bendu „Talking Heads”.

Šarmantna domaćica dodjele Elen Dedženeris je, nakon duhovitog uvoda („Baš je gadno poslednjih nekoliko dana ovde… padala je kiša. Ali sada smo dobro, hvala na vašim molitvama”) rutinski vodila troipočasovnu ceremoniju, tretirajući najveće holivudske zvijezde kao pajtose – slikala se sa njima, hranila ih picom i zbijala šale na njihov račun.

 

86. OSKAR – SVI NAGRAĐENI:

 

FILM:
„12 godina ropstva”

REŽIJA:
Alfonso Kuaron („Gravitacija”)

GLAVNA GLUMICA:
Kejt Blanšet („Nesrećna Džasmin”)

GLAVNI GLUMAC:
Metju Mekonahej („Poslovni klub Dalas”)

SPOREDNA GLUMICA:
Lupita Njong’o („12 godina ropstva”)

SPOREDNI GLUMAC:
Džered Leto („Poslovni klub Dalas”)

ORIGINALNI SCENARIO:
„Ona”

ADAPTIRANI SCENARIO:
„12 godina ropstva”

DOKUMENTARNI FILM:
„20 Feet From Stardom”

ANIMIRANI FILM:
„Zaleđeno kraljevstvo”

STRANI FILM:
„Velika ljepota” (Italija)

MONTAŽA:
„Gravitacija”

FOTOGRAFIJA:
„Gravitacija”

SCENOGRAFIJA:
„Veliki Getsbi”

KOSTIM:
„Veliki Getsbi”

ŠMINKA & FRIZURA:
„Poslovni klub Dalas”

VIZUELNI EFEKTI:
„Gravitacija”

ORIGINALNA MUZIKA:
„Gravitacija”

ORIGINALNA PESMA:
„Let It Go” (Frozen)

MIKS ZVUKA:
„Gravitacija”

MONTAŽA ZVUKA:
„Gravitacija”

KRATKI IGRANI FILM:
„Helium”

KRATKI DOKUMENTARNI FILM:
„The Lady in Number 6: Music Saved My Life”

KRATKI ANIMIRANI FILM:
„Mr. Hublot”

 

Izvor: Blic Online
Foto: Blic Online