Svečana akademija povodom Dana Republike “Zavjet slobodi” biće održana 9. januara u sportskoj dvorani Borik, zaključeno je na sjednici organizacionog odbora za proslavu 9. januara – Dana i krsne slave Republike Srpske – Svetog arhiđakona Stefana

 

Na jučerašnjoj sjednici, kojom je predsjedavao Milorad Dodik usvojen je prijedlog programa proslave, scenario Svečane akademije i finasijski plan obilježavanja.

U saopštenju iz kabineta predsjednika RS navodi se da su, kao i prethodnih godina, predviđeni tradicionalni prijemi te polaganje vijenaca, Sveta arhijerejska liturgija i slavski obred te prijem na sam 9. januar koji organizuje predsjednik RS. Programom je predviđeno i obilježavanje u Brčko Distriktu i Istočnom Sarajevu, gdje će biti organizovan koncert.

Ustavni sud BiH je odlukom od 26. novembra utvrdio da član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i naložio Narodnoj skupštini Republike Srpske da u roku od šest mjeseci od dostavljanja ove odluke usaglasi član 3.b) Zakona o praznicima RS sa Ustavom BiH. Ova odluka još nije otpremljena, a osporeni član predviđa da je 9. januar – Dan Republike.

Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS danas je, komentarišući sjednicu organizacionog odbora, istakao da se sve odluke sudova moraju poštovati.

“Sve drugo bi bilo uvođenje u anarhiju na ovim prostorima. Mislim da je organizacioni odbor i sve ove aktivnosti i izjave po samoj informaciji da je Ustavni sud BiH donio takvu odluku, više izraz emotivnog razmišljanja, nego pravnog pristupa ovoj problematici”, rekao je Bratić.

 

Svi zvaničnici Republike Srpske, te čelnici svih relevantnih političkih partija iz pozicije i opozicije prethodnih dana su zauzeli zajednički stav da se neće odustati od proslave Dana republike 9. januara.

 

HP/Agencije