Zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj u ovoj godini odobreno je 368 specijalizacija i 36 supspecijalizacija, zahvaljujući kojima će mladim ljekarima biti omogućeno stručno usavršavanje u mnogim oblastima, od ginekologije, anestezilogije, infektologije, pedijatrije, interne i urgentne medicine, pulmologije, do kardiologije i kardiohirurgije.

Prema izmijenjenom godišnjem planu specijalizacija i supspecijalizacija koji je objavljen u “Službenom glasniku RS” priliku za sticanje novih znanja dobiće zaposleni u javnim i privatnim bolnicama, klinikama, domovima zdravlja, stomatološkim ustanovama i banjama.

Univerzitetski klinički centar (UКC) RS, kao najveća zdravstvena ustanova u Srpskoj, planira najveći broj specijalizacija, čak 147. Ta ustanova iskazala je, između ostalog, potrebu za stručnim usavršavanjem 20 ljekara u oblasti anestezilogije, reanimatologije i intenzivne terapije, a plan je i 12 specijalizacija iz kardiologije, kao i 11 u oblasti interne medicine.

Generalni direktor UКC RS Vlado Đajić rekao je da je prioritet i strategija zdravstvene ustanove na čijem je čelu, osim modernizacije opreme, stalno ulaganje u kadar, naglasivši da njihovi specijalizanti na usavršavanje odlaze u zdravstvene centre u Beogradu, Ljubljani i Beču, kao i klinike u Njamačkoj, Rusiji, Italiji, Švajcarskoj i SAD.

– Svi naši ljekari kojima bude odobrena specijalizacija moraju provesti minimum godinu dana na edukaciji izvan Srpske, ne mogu polagati specijalistički ispit bez toga. Prije nego što sam došao na čelo UКC-a ljekari su rijetko zapošljavani pa smo imali problem manjka specijalista, što je posebno bilo izraženo u oblasti anesteziologije. Potpunim preseljenjem na Paprikovac došlo je do povećanja kapaciteta hirurških sala, dobili smo i Urgentni centar, što je dodatno povećalo potrebu za anesteziolozima – kazao je Đajić.

Prema njegovim riječima, veći broj specijalizacija u oblasti kardiologije je rezultat pokretanja Кardiohirurgije.

– Planove za otvaranje Кardiohirurgije poremetila je pandemija virusa korona, ali evo ovih dana pripremamo listu potrebnog repromaterijala da bismo raspisali tender za nabavku. Sale i aparati su spremni, kao i intenzivna jedinica i očekujem da prvog pacijenta operišemo na jesen – dodao je Đajić.

Nakon UКC-a dobojska bolnica “Sveti apostol Luka” iskazala je najveće interesovanje za usavršavanje ljekara.

Prema godišnjem planu odobrena im je 21 specijalizacija i to, između ostalog, za opštu hirurgiju, psihijatriju, pedijatriju, urologiju i mnoge druge oblasti.

– Radili smo analizu ljekarskog kadra i ustanovili da narednih deset godina 40 odsto naših specijalista odlazi u zasluženu penziju, tako da moramo da prionemo na podmađivanje kadra. Trenutno imamo tridesetak specijalizanata i uskoro planiramo raspisivanje internih konkursa za dodjelu i master i doktorskih studija, jer nam je u interesu da usavršavamo svoj kadar, kako na stručnom tako i na naučnom nivou – rekao je direktor dobojske bolnice Mladen Gajić.

Prema njegovim riječima, usavršavanje ljekara realizuju uz pomoć Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

– Specijalizanti dio edukacije prolaze u našoj zdravstvenoj ustanovi, nakon čega prelaze u UКC RS, a zatim i u Srbiju. Ono što čini jednu bolnicu je njen ljekarski tim i mi se trudimo da budemo prepoznatljiva zdravstvena ustanova upravo po stručnosti naših ljekara – istakao je Gajić.

*Broj specijalizacija odobrenih bolnicama u Srpskoj Univerzitetski klinički centar RS 147

Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj 21

Opšta bolnica Trebinje 15

Bolnica Gradiška 14

Bolnica “Sveti vračevi” Bijeljina 11

Bolnica “Srbija” Istočno Sarajevo 10

Univerzitetska bolnica Foča 8

Bolnica Zvornik 6

Bolnica “Dr Mladen Stojanović” Prijedor 5

Bolnica Nevesinje 4

 

 

 

Izvor: Glas Srpske