U Nevesinju je trenutno 25 aktivnih slučajeva virusa korona i niko od zaraženih lica nema tešku kliničku sliku. Pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 55 osoba, a rezultate laboratorijskih testiranja na novi virus očekuje 16 lica. Na Кovid odjeljenju Bolnice Nevesinje hospitalizovano je 11 pacijenata, od kojih je kod osam potvrđeno prisustvo virusa korona. U posljednjih nekoliko dana povećan je broj pacijenata koji se javljaju u Dom zdravlja Nevesinje zbog sumnje na kovid-19.

Ove podatke saopštili su danas predstavnici nevesinjskih zdravstvenih ustanova na sastanku opštinskog Štaba za vanredne situacije. Epidemiološka situacija nalaže oprez i dosljedno provođenje zdravstvenih mjera, prije svega držanja fizičke distance i korištenja zaštitne opreme. Ispred Bolnice Nevesinje narednih dana biće postavljeni kontejneri za trijažu pacijenata potencijalno oboljelih od korona virusa, potvrđeno je na sastanku.

Inspekcijske službe i policijski službenici proteklog vikenda proveli su pojačane kontrole ugostiteljskih objekata u Nevesinju i nije registrovano ozbiljnije kršenje epidemioloških mjera.

Opštinski štab očekuje od poslovnih subjekta da održe nivo preventive, bar kao tokom aprila i maja. Upućen je apel vjernicima i sveštenstvu Crkvene opštine Nevesinje da slijede uputstva Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske izdata još tokom marta. Naglašeno je da je samoodgovornost građana od ključnog značaja za sprečavanje širenja pandemije.

 

 

Izvor: Radio Nevesinje