Opština Gacko u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice proteklog mjeseca potpisala je sporazum oko projekta elektrifikacije povratničkih naselja u MZ Borač.

 

 

„Opština Gacko je prije godinu dana završila sličan projekat koji se odnosi na povratničku populaciju u MZ Borač. Nakon uspješnog završetka tog projekta, zajedno sa Savjetom Ministara i Elektrodistribucijom Trebinje, naša opština je ušla je u ovaj projekat vrijednosti preko 160.000 KM. To su povratnička mjesta u MZ Borač u kojima je prije rata bila električna energija. Elektrifikacija je značajna za ljude koji se vraćaju na taj prostor, kao i za ljude koji prave vikendice. Prostor je pogodan za razvoj poljoprivrede, pčelarstvo i stočarstvo“, navodi zamjenik načelnika opštine Gacko, Radoica Antunović.

Prema riječima gospodina Antunovića, trenutno se radi projekat dovođenja dalekovoda do sela u Pridvorici koja nikada nisu imala električnu energiju, a koji je vezan za projekat vodosnabdijevanja u opštini Gacko. Električnu energiju će kroz ovaj projekat dobiti nekoliko sela.

Osim elektrifikacije tog područja, opština Gacko je učestvovala i u izgradnji puteva. Kako nam je i poznato, put preko Čemerna je težak za održavanje u zimskom periodu pa su sa Savjetom Ministara i zainteresivanim ljudima sa tog područja vođeni razgovori za izgradnju nove putne komunikacije kojom bi se, pored elektrifikacije, stvorili realni uslovi za život na tom području.

„Rješenje kojem težimo je dovođenje vode iz Pridvorice u već postojeće bazene i snabdijevanje grada bez problema u ljetnom periodu. Radi se o višemilionskom projektu, u fazi smo kompletnog projektovanja i pregovaranja oko kreditnog zaduženja kod Evropske investicione banke“, ističe Antunović.

Kako navodi zamjenik Načelnika Opštine Gacko, stvaranjem uslova za povratnike u nekom području stvaraju se uslovi za domicilno stanovništvo, i obrnuto, jer ulaganjem u naselja gdje živi domicilno stanovništvo stvaraju se uslovi za povratnike, jer su ta sela pomiješana.

Izvor: Opština Gacko