Nebojša Petrić i Fumiko Motowashi su se upoznali u Portugalu i zadnjih deset godina na ulici pjesmom i muzikom zabavljaju prolaznike.

 

“To je bila ljubav na prvi pogled”, kaže Nebojša.

U to vrijeme Fumiko je često putovala iz Japana do Španije, Portugala, Njemačke i Švicarske kako bi držala edukativne radionice za Evropljane zainteresirane za japansku kulturu.

Na jednoj od takvih radionica pronašao se i Nebojša, muzičar rođen u Sarajevu koji je počeo putovati još za vrijeme bivše Jugoslavije.

“Vratio sam se, počeo je rat, a onda sam ponovo otišao… Ne volim ubijati ljude, moje oružje je ovo”, kaže Nebojša i rukom pokazuje gitaru, koja nosi naljepnicu na kojoj na engleskom jeziku piše “Volite se”.

Nebojša i Fumiko dosta putuju po portugalskim gradovima, no u Lagosu provode najveći dio godine. Tu proučavaju ljekovito bilje, uzgajaju organsku hranu, bave se jogom… Fumiko slika, a svoje umjetnine prodaje, te podučava japansku kaligrafiju.

Ovaj par ne razmišlja o povratku u svoje zemlje. Fumiko povremeno posjećuje Japan, ali rijetko, jer je putovanje vrlo skupo. Kontakt s porodicom i prijateljima održava telefonom. S druge strane, Nebojšu više ništa ne veže za BiH. Bez porodice je i bez doma. Izbjegava detalje, ali priznaje da je izgubio sve za vrijeme rata.

Nebojša i Fumiko izgledaju zadovoljni životom koji vode. Kažu kako im novac nije bitan, bitno im je samo da imaju dovoljno za svoje potrebe.

“Ne treba nam puno novca, tek nešto odjeće, kao i prilika da pjevamo za ljude i dijelimo radost…”, kaže ovaj par.

U Monforte, u Lagosu ili Ponferradi. Mjesto nije važno, jer kako kaže Fumiko, njihov dom je “ova planeta”.

Izvor: Nezavisne novine