Svaki treći pacijent koji je bio kovid pozitivan imao je gastroenterološke probleme i komplikacije kao što su dijareja, mučnina, povraćanje. Uz to, povećano korišćenje antibiotika tokom pandemije, dovelo je do narušavanja crevne mikroflore i pojave antibiotskih kolitisa kod velikog broja pacijenata, pokazuju podaci iz bolnica u Srbiji, a koje su bile u kovid sistemu.

Virus korone je višestruko zahvatio digestivni sitem i to iz dva razloga. Prvi je taj što su kod velikog broja pacijenata primarne manifestacije korona virusa bile digestivne tegobe, kao što je dijareja, povraćanje, mučnina. Drugi razlog je taj što su mnogi bolesnici imali brojna neželjena dejstva zbog primjene lijekova, a prvenstveno antibiotika, koji su bili neophodni u liječenju COVID 19 infekcije

Virus korone je višestruko zahvatio digestivni sitem i to iz dva razloga. Prvi je taj što su kod velikog broja pacijenata primarne manifestacije korona virusa bile digestivne tegobe, kao što je dijareja, povraćanje, mučnina. Drugi razlog je taj što su mnogi bolesnici imali brojna neželjena dejstva zbog primjene lijekova, a prvenstveno antibiotika, koji su bili neophodni u liječenju COVID – 19 infekcije

Iako je tradicionalno maj mjesec posvećen prevenciji digestivnog zdravlja, stručnjaci apeluju da o tome moramo misliti svakodnevno. To je i razlog zašto su Udruženje gastroenterologa Srbije i gastroenterološke sekcija Srpskog ljekarskog društva (SLD) organizovali edukativnu tribinu „Obezbijedi svoje digestivno zdravlje”, na kojoj su podsjetili javnost na najčešće gastrointestinalne tegobe koje se javljaju u našoj populaciji.

Virus korone je višestruko zahvatio digestivni sitem i to iz dva razloga. Prvi je svakako taj što su kod velikog broja pacijenata primarne manifestacije korona virusa bile digestivne tegobe, kao što je dijareja, povraćanje, mučnina. Drugi razlog je taj što su mnogi bolesnici imali brojna neželjena dejstva zbog primene lijekova, a prvenstveno antibiotika, koji su bili neophodni u liječenju COVID – 19 infekcije.

Prof. dr Petar Svorcan, direktor KBC Zvezdara i predsjednik gastrenterološke sekcije SLD kaže da je za posljednjih godinu dana, koliko je KBC Zvezdara bila u kovid sistemu, liječeno oko 7.000 pacijenata sa COVID – 19 infekcijom, a da je trećina njih imala gastroenterološke simptome.

– S obzirom na to da imamo kliničko odjeljenje za gastroenterologiju, koje se ozbiljno bavi ovom problematikom, posvećivali smo posebnu pažnju pacijentima, u smislu liječenja i što bržeg oporavka. Od simptoma, pacijenti su se najviše žalili na dijareju, povraćanje, mučnine i povremeno na bolove u stomaku. Nekada su problemi sa digestivnim traktom bili čak i prvi simptomi korona virusa, tako da su se pacijenti javljali svojim ljekarima opšte prakse sa gastrointestinalnim simptomima da bi se nakon toga utvrdilo da su korona pozitivni. Zbog činjenice da su antibiotici dio protokola za liječenje kovid infekcije, pacijentima je prijetila pojava i od antibiotskog kolitisa i naravno infekcije izazvane klostridijom dificile. Međutim, mi smo se trudili da bolesnicima dajemo i probiotske preparate, prema najnovijim preporukama koje su zasnovane na naučnim dokazima o efikasnosti i bezbjednosti probiotika za određena zdravstvena stanja, čime smo u isto vrijeme prevenirali pojavu svih tih neželjenih problema – objašnjava prof. dr Svorcan.

Inače, antibiotici su najčešće korišćeni lijekovi uz medikamente protiv bolova i često su predmet zloupotrebe. Kao i svi drugi lijekovi, i oni imaju svoja neželjena dejstva od kojih su najćešće antibiotski kolitis, koji nastaje jer antibiotici ne samo što ubijaju patogene mikroorganizme, već i normalnu crevnu mikrofloru.

Prof. dr Miodrag Krstić, gastroenterolog i predsjednik Udruženja gastroenterologa Srbije na tribini je upozorio na korišćenje antibiotika tokom pandemije COVID- 19 što može izazvati antibiotski kolitis, a u najgorem slučaju klostridiju dificile, anaerobnu bakteriju koja često može biti i smrtonosna.

– Oko 25 odsto ljudi koji su uzimali sistemski antibiotike, a morali su da ih uzimaju po protokolu liječenja kovod infekcije, razvili su neželjena dejstva. U tim slučajevimo ne postoji apsolutno sigurno sredstvo koje može da pomogne, ali adekvatno izabrana probiotska kultura za najmanje 50 odsto smanjenjuju učestalost antibiotskog proliva i pojavu bakterije klostridije. U Srbiji je registrovano preko 100 probiotskih preparata, ali nisu svi dovoljno dobri kada se uzimaju antibiotici. U prevenciji dijareje izazvane primenom antibiotika, samo su određeni sojevi efikasni, a jedan od njih je i probiotska gljivica Saccharomyces boulardi, koja se nalazi u svim najvažnijim vodičima u Evropi i svijetu – rekao je prof. dr Krstić, piše Blic žena.

 

Izvor: Blic žena