Izvor: Trifko Ćorović, Slobodna Hercegovina

Tradicionalno saborovanje Nevesinjaca, kome je prisustvovalo oko 400 zvanica, održano je sinoć u Sava Centru, u organizaciji Udruženja Nevesinjaca u Beogradu.

Nevesinjci su se po peti put okupili na tradicionalnom Nevesinjskom sijelu, a među gostima su bili  načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović sa saradnicima, predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić, predsednik Koalicije udruženja izbeglica i prijatelj HercegovacaMiodrag Linta.

Među gostima su se pored ratnog komandanta Nevesinjske brigade Novice Gušića našli i predstavnici Udruženja Srba iz Hercegovine i njihovih potomaka u Vojvodini Đorđo Radojičić, Jovanka Ivaniševići uvek nasmejani Pejo Bajčetić, predsednik Udruženja Hercegovaca, potomaka i prijatelja Hercegovine u Srednjem Banatu, Uroš Milojević, predsednik Udruženja Hercegovaca u Vršcu, Božo Pašajlić,predstavnici Kluba Gačana predsednik Svetozar Crnogorac, Slobodan Drašković i Dejan Mastilović, Jovan Šipovac predsednik Udruženja “Šipovaca”.

Prota Milovan Glogovac je blagoslovio skup i preneo pozdrave vladike Grigorija, koji je ove godine zbog brojnih obaveza bio sprečen da prisustvuje skupu.

Sijelo je počelo pesmom Jelene Grubačić, nakon čega je domaćin Sijela Zoran Pejanović pozdravio okupljene goste. Na vrlo emotivan način okupljenim zemljacima su se obratili načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović i predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić.

U programskom delu koji se tematski bavio Prvim svetskim ratom učestvovali su: guslar Slavko Aleksić izvodeći deo pesme “Sarajevski atentat”, glumci Lepomir Ivković i Boško Puletić sa fragmentom iz predstave   „Vreme časti i ponosa“, po knjizi „Život pretočen u pamćenje“, a poseban pečat programskom delu dala je glumica Ivana Žigon recitirajući stihove “Plave grobnice” Milutina Bojića.

Muška pevačka grupa iz Nevesinja i muzička škola “Mokranjac” iz Beograda predstavile su se narodnim pesmama i igrama iz Nevesinja.

Tačku na diplama izveo je Vojin Radojičić.

IMG_6944

A goste su humorom zabavili glumac Željko Ninčić i aforističar Mitar Đerić – Laki, posle čega je održano takmičenje “Pokaži šta znaš” na kome je pobedila Jelena Grubačić, dok je drugo mesto osvojila grupa Radojičići, a treće recitator Milan Gutić, neizostavan deo hercegovačkih sijela sa svojom “Rajskom vodom”.

Najmlađi član na skupu bio je već iskusni sijeldžija četverogodišnji Dušan Čabrilo kome je ovo bilo treće sijelo.

IMG_7178

Uz bogatu tombolu, za dobro raspoloženje gostiju do sitnih sati pobrinuli su se orkestar “Anđin san”  i Jelena Grubačić, a program je po tradiciji na sebi svojstven način vodio Milivoje Beštić.

Pored bine su bile postavljene i fascinantne slike na kamenu, inspirisane Hercegovinom, rad izuzetne novosadske slikarke Biljane Ristić.