Требињци би ускоро требали почети да плаћају годишњу накнаду за одржавање заједничких површина у градским гробљима.

На посљедњем засједању Скупштине града Требиња донесена је одлука о гробљима и погребној дјелатности, у оквиру које је уведена и новина о накнади за уређење гробних места, којом би се, како је наведено, у ову област увео ред.

У надлежном Одељењу за стамбено – комуналне послове објашњавају да је обавеза свих локалних заједница да у складу са Законом о гробљима и погребној дјелатности донесу подзаконски акт који прецизира начин одржавања гробаља.

Управни одбор предузећа “Комунално”, које управља гробљем, правила о управљању и одржавању градског гробља, која би требало да буду донесе на наредних дестак дана, доставиће овом Одељењу на усвајање.

Недељко Ламбета, директор требињског „Комуналног” каже да је Требиње једино мјесто у Херцеговини, гдје се не наплаћује накнада за одржавање заједничких површина на гробљу.

Наводи да још није прецизирано колика ће она бити за оне који имају парцеле на градским гробљима, али да ће се кретати од 20 до 30 КМ годишње.

– Цијене неће бити више него у другим мјестима. Скупштинском одлуком одређују се правила понашања да дефинишемо које се цвијеће може садити, гдје се сади и слично, јер је до сада свако радио по своме.

Такође ће бити издефинисано шта се може доносити на гробље, да се не остављају боце алкохола и слично – објашњава Ламбета.

Директор “Комуналног” истиче да је дио новца планиран и за одржавање гробних мјеста Требињаца који су задужили свој град.

Опозициони одборници у Скупштини града нису били за овакву одлуку, јер су сматрали да је то нови намет за грађане, који је беспотребан, пошто се градско гробље и до сада одржавало од новца који се из градског буџета издваја за комуналне послове.

Одборник СДС у требињској Скупштини Мирјана Ратковић, која је и бивша начелница градског одјељења за стамбено – комуналне послове, сматра да је одлука дјелимично прихватљива, али да нема потребе да грађани плаћају накнаду за одржавање заједничких површина у градским гробљима.

– Комунално предузеће годишње добија из буџета 150 хиљада КМ за одржавање зелених површина, а 200 хиљада за чистоћу града, што је довољно да се одржавају и зелене површине на градским гробљима. Поред овога, комунално и продаје уређена гробна места – каже Ратковићева.

Након што је градско гробље Подгљивље постало претијесно, у Требињу је урађено ново гробље у насељу Бањевци.

Подијељени грађани

Грађани су различитог мишљења, док једни сматрају да треба увести ред и наплаћивати годишњу таксу, други мисле да су се гробља и до сада уређивала и одржавала без икакве накнаде.

Извор: blic.rs