Od sutra, 16. marta, počinje naplata putarine na dionici autoputa Gradiška-Banjaluka, a cijena će iznositi od dvije do 10 KM, u zavisnosti od kategorije vozila – potvrđeno je iz preduzeća “Autopotevi RS”.

U funkciji će biti otvoreni sistem naplate putarine, koji podrazumijeva jednu glavnu prilaznu rampu na autoputu, koja se nalazi u mjestu Jakupovci.

Kroz naplatnu stanicu “Jakupovci” vodi ukupno šest saobraćajnih traka, na kojima će se usluge naplaćivati standardnim, odnosno blagajničkim i elektronskim načinom naplate putarine.

Korisnici usluga putarinu će mogu da plaćaju u važećoj domaćoj valuti, odnosno KM, kao i u eurima, gotovinskim plaćanjem, pretplatom i bankovnim karticama.

Iz “Autoputeva RS-a” dodaju da će, po završetku autoputa Banja Luka-Doboj i spajanjem na autoputu Gradiška-Banja Luka, otvoreni sistem biti zamjenjen zatvorenim, tako da će naplatne rampe biti postavljene na svim prilazima autoputu.

Izgradnja ovog autoputa počela je 8. septembra 2004. godine. Ovu dionicu evropskog puta E-661 je finansirala Vlada Republike Srpske, dok se o poslovima planiranja staralo Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, odnosno JP Putevi Republike Srpske. Autoput sadrži četiri petlje i dva tunela. Predviđeni period završetka radova na izgradnji autoputa je bila 2008. godina, ali je put na dionici od Klašnica do Mahovljana (5,6 km) otvoren krajem aprila 2011. godine, a do Bosanske Gradiške (26,5 km) 30. novembra 2011. godine.

 

HP/Agencija Fena