Od početka epidemije, korona virusom u Srpskoj zaraženo je oko 1.100 zdravstvenih radnika, a petoro njih nije se izborilo sa kovidom.

Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS, naglašava da će ova kategorija biti prioritet kad je riječ o onima koji će među privima primiti vakcinu protiv SARS-CoV-2.

Zdravstveni radnici prvenstveno, pa zaposleni i korisnici u staračkim domovima.

– Oni su najviše izloženi kovidu, jer rade sa vrlo osjetljivim kategorijama stanovnika i mogu na njih da prenesu zarazu. Moramo ih čuvati jer su nam jako bitni u borbi protiv pandemije – naglašava Aćimovićeva i dodaje da su na drugom mjestu korisnici i zaposleni u staračkim domovima.

– U njima se dešavaju najdramatičnije situacije kada je kovid u pitanju. Riječ je o zatvorenim sredinama, u kojima je puno osjetljivih ljudi, pa moramo spriječiti teško obolijevanje. Poslije njih, treba vakcinisati osobe starije od 65 godina jer su oni mnogo osjetljiviji na komplikacije kovida i podložniji teškim ishodima bolestima. U RS ima oko oko 120.000 ljudi starijih od 65 godina – kaže Aćimovićeva.

Prema njenim riječima, prioritet u procesu vakcinacije biće i oni koji imaju hronična oboljenja, a koja su podloga za teži ishod kovida.

– Kada pomenute kategorije budu vakcinisane, slijedi vakcinacija radno sposobnog stanovništva. A najprije će se ići na zaposlene koji su na mjestima bitnim za funksionisanje društva, poput nastavnog osoblja, osoblja u vrtićima, policiji – naglašava Aćimovićeva.

 

Izvor: Srpska info