Od danas pa sve do 15. aprila naredne godine na teritoriji Bosne i Hercegovine zakonska obaveza za sve vozače je posjedovanje i korišćenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove.

Pod obaveznom zimskom opremom podrazumijeva se:

a) Za motorna vozila do 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone:
1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili
2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova na putu.

b) Za motorna vozila sa više od 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3,5 tone:
1. Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm), lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili
2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta (pada snijeg i zadržava se na kolovozu, ugažen snijeg na kolovozu, kiša ledi na kolovozu, zaleđen kolovoz) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Pozivamo vozače da pripreme vozila za vožnju u zimskim uslovima čime će istovremeno doprinijeti ličnoj sigurnosti i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju, a takođe i izbjeći zakonske sankcije za nepoštivanje navedene obaveze.