Udruženje Trebinjaca u Beogradu “Jovan Dučić” je na izbornoj skupštini održanoj u prepunoj svečanoj sali parohijskog doma Svetog Save na Vračaru izabralo novo rukovodstvo i predstavilo nosi statut.

Novi predsednik Udruženja je Žarko Ratković, direktor Višnjica Restorani d.o.o., a potpredsednici su Mirko Butulija, zamenik generalnog direktora AMS Osiguranja i Uglješa Mrdić savetnik u Ministarstvu pravde.

Prvi predsednik Udruženja, legendarni Milomir Šika Begenišić vodio je skupštinu. Udruženje je izmenilo statut i uz svoj naziv dodalo ime Jovana Dučića. Time je najavljeno da će u svom budućem radu posebnu pažnju usmeriti liku i delu najpoznatijeg Trebinjca.

Među mnogim uglednim Hercegovcima koji su došli da podrže ovaj skup posebnu pažnju je izazvao potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije i član odbojkaške Kuće slavnih Vladimir Grbić.

Prisutnima se u ime opštine Trebinje obratio gradonačelnik Slavko Vučurević koji je preneo pozdrave iz Trebinja i cele Hercegovine ovom skupu.

Domaćine je pozdravio Svetozar Crnogorac, predsednik Kluba Gačana u Beogradu i izrazio nadu i uverenje da će, u saradnji sa ostalim udruženjima Hercegovaca u Srbiji, ova dva kluba blisko sarađivati, apostrofirajući podizanje hrama u Prebilovcima, kao zajednički zadatak. Među prisutnima su bili i predsednici nekoliko hercegovačkih zavičajnih udruženja: Uroš Milojević (Zrenjanin), Miodrag Dunđerović (klub Bilećana) i Milenko Jahura (SND Prebilovci).

Gostima se, potom, u ime Odbora za dijasporu Vlade Srbije obratio i narodni poslanik Miodrag Linta, koji je podsetio na dosadašnje aktivnosti, koje su provedene u sklopu Odbora, ali i obećao da će nastojati da u narednom periodu Istočna Hercegovina bude dva puta godišnje redovna tema Odbora za dijasporu.

Uglješa Mrdić, novi potpredsednik Udruženja podsetio je na prošlogodišnju posetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića kada je postao i počasni građanin Trebinja i izrazio uverenje da će veze Trebinja i Srbije u budućnosti bići još čvršće.

Domaćine je pozdravio Slobodan Marinković, direktor škole “Jovan Dučić” u Beogradu. On se zahvalio Udruženju i profesoru Žarku Butuliji na pomoći u prikupljanju značajnih finansijskih sredstava kojim je škola napravila niz akcija:

• postavljanje nove biste Jovana Dučića,
• štampanje publikacije,
• izložba 190 eksponata u holu škole pod nazivom “Jovan Dučić u diplomatiji”
• Ova izložba bi uskoro trebalo da bude predstavljena u svim gradovima u kojima je proslavljeni Trebinjac radio kao amabasador svoje domovine
• Učešće učenika na Dučićevim večerima poezije u Trebinju održanim od 4. do 8. novembra prošle godine
• štampanje Dučićevog lista povodom dana škole – 12. marta

Profesor Žarko Butulija je podsetio da Dučič nikad nije bio tuđ među svojima, a da je uvek bio svoj među tuđima i naglasio da su se pozivu da finansijski podrže projekat škole “Jovan Dučić” u Beogradu, rado odazvali Trebinjci i prijatelji Trebinja iz cele Srbije. Ekskluzivno za sajt Slobodna Hercegovina potvrdio je da je u saradnji sa arhivom Jugoslavije u toku priprema kapitalnog Dučićevog dela, knjige koju je napisao 1908. godine u Rimu pod naslovom “Anekcija BiH-srpsko pitanje”. Promocija ove knjige bi trebala uskoro da bude u Andrićgradu.

Dosadašnji predsednik Udruženja Božidar Glogovac je u svom duhovitom maniru rekao da se “riješio samara” i poželeo puno sreće u daljem radu novom rukovodstvu.
Novi predsednik Žarko Ratković se zahvalio svima koji su se odazvali pozivu. U ime Udruženja dodelio je posebnu plaketu jednom od utemeljivača i prvom predsedniku Milomiru Šiki Begenišiću.

Trebinjci su nakon izborne skupštine, druženje nastavili u svom omiljenom okupljalištu, restoranu “Ušće” na Novom Beogradu.

Izvor:  Slobodna Hercegovina