U Trebinju je danas služen parastos i položeno cvijeće na spomenik najmlađem borcu Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske – devetnaestogodišnjem Aleksandru Masleši povodom obilježavanja 25 godina od njegove smrti.

Pripadnik Bobanske čete i zamjenik komandanta Dragan Ristić rekao je novinarima da je Aleksandar Masleša bio neustrašiv borac i veliki patriota koji je ostavio srednjoškolske klupe i došao da se bori.

“Današnjim pomenom ističemo Aleksandra kao najmlađeg borca, ali trebamo naravno pomenuti sve borce koji su poginuli braneći Republiku Srpsku i svoja imena uklesali u njene temelje. Svima njima veliko hvala i čast nam je bila sa njima biti”, rekao je Ristić.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Trebinja Dejan Bodiroga rekao je da je današnji dan kada se odaje počast najmlađem poginulom borcu trebinjske brigade Aleksandru Masleši ujedno i tužan dan sjećanja na najmlađe koji su stradali u stvaranju Republike Srpske.

“U tami ovog veličanstvenog spomenika ovdje svijetla tačka je lik Aleksandra Masleše, mislim da je on i jedna svijetla tačka za budućnost za našu Republiku Srpsku, svijetla tačka za svu djecu koja ovdje dolaze u školu da vide da su njihovi maltene vršnjaci stvarali ovu Republiku Srpsku da su imali taj patriotski duh u sebi, ali da se nažalost dešavalo i to da smo te najljepše cvjetove gubili u stvaranju Srpske”, istakao je Bodiroga.

Aleksandar Masleša se Bobanskoj četi pridružio sa nepunih 16 godina. Ranjen je u septembru 1994. godine na Boračkom jezeru kod Konjica, a preminuo je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu 16. januara 1995. godine.

Cvijeće na spomenik položili su članovi porodice, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, saborci iz Bobanske čete, predstavnici trebinjske Boračke organizacije kao i drugih udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinkog rata.

Izvor: Srna