TРЕБИЊЕ, 21. НОВЕМБРА /СРНА/ - Свечаност поводом обиљежавања крсне славе компаније "Свислајон - Индустрија алата Tребиње" /ИАТ/.

Из компаније „Свислајон – Индустрија алата Требиње“ /ИАТ/, која из године у годину биљежи све боље резултате, запошљава нове раднике и уговара милионске послове, најављују овогодишњу добит од око 500.000 КМ и нове инвестиције за машине.

На свечаности поводом обиљежавања крсне славе компаније – Аранђеловдана, директор ИАТ-а Бранка Ратковић каже да, захваљујући стручном руководном кадру и запосленима, остварују све планове и да некадашњег гиганта требињске привреде очекује свијетла будућност, након свјетске кризе која је захватила и металску индустрију.

Она је истакла да је ИАТ ове године примио 50 нових радника, купио дио опреме неоходне за проширење производње и успио да се задржи на тржишту које тражи високи квалитет, брзе испоруке и комплетан сервис.

Ратковићева истиче да су већ уговорили послове за сљедећу годину, тако да је за први квартал вриједност послова већа од пет милиона КМ, а биће примљени и нови радници.

„Ријеткост је да у Европи постоје фирме као што је Индустрија алата, која иза себе има традицију, квалитет и будућност, заваљујући кадру“, каже Ратковићева.

Она наводи да су прошле године остварили добити од 300.000 КМ, док ће ове године износити 500.000 КМ.

„Можда ће неко рећи да то и није неки успјех. Међутим, то је за нас успјех с обзиром да смо имали милионске губитке“, каже Ратковићева.

Она додаје да им ниједног момента није била угрожена ликвидност, да немају задужења, осим за порезе и доприносе за које се нада да ће да се заврше на добробит фирме и државе.

Ратковићева напомиње да су ове године имали подршку и локалне власти, што је, како каже, добар знак да је држави стало да се покреће производња и ствара нова вриједност, што је важно за стабилност и будућност.

На обиљежавању крсне славе присутни су посебно поздравили Јову Радуловића /90/, једног од оснивача ИАТ којем су захвалили за дугогодишњи пожртвовани рад.

Радуловић није могао да сакрије емоције, сјећајући се 37 година рада у овом гиганту.

„Ишао сам на доста специјализација, био сам пословођа. Радило се поштено и добро. Желим овом предузећу да се никада не угаси. Индустрија алата је Требиње. Она је препородила цијели град“, каже Јово.

Производи ове требињске фирме могу се наћи на тржиштима на скоро свим континентима.

Обиљежавању крсне славе, осим чланова управе и синдиката, некадашњих руководилаца и заслужних радника, те представника пословних партнера, присуствовале су и бројне званице из привредног и политичког живота Требиња.

Поводом Арнађеловдана, јуче је испред Спомен-обиљежја у просторијама ИАТ-а служен помен за 65 радника фабрике који су погинули у протеклом
одбрамбено-отаџбинском рату.

 

Извор: Срна