U Trebinju je danas obilježena krsna slava Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske – Sveti arhangel Mihailo, a vjerski obred predvodio je NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.


Vijence na Spomenik poginulim pripadnicima CJB Trebinje u proteklom ratu položili su načelnik Policijske uprave Trebinje Žarko Laketa, predstavnici Boračke organizacije Trebinje i Trećeg odreda specijalne brigade policije.

“Trideset pripadnika Policijske urave Trebinje položilo je svoje živote na braniku otadžbine, a briga o njihovim porodicama ostaje trajna obaveza svih nadležnih”, rekao je Laketa na obilježavanju.

On je dodao da su, zahvaljujući resornom ministarstvu, zaposleni djeca i supruge poginulih pripadnika.

“I u našoj Policijskoj upravi imamo zaposlene članove porodica poginulih, čime pokazujemo da nisu zaboravljeni”, rekao je Laketa.

Govoreći o radu Policijske uprave Trebinje, Laketa je napomenuo da je problem nedostatka broja ljudi u ovoj upravi prepoznao ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač, te da su ove godine dobili 28 novih službenika.

On je naveo da su pripadnici Policijske uprave Trebinje u tekućoj godini poslove odradili na profesionalan način, da je u odnosu na prethodnu godinu znatno poboljšan javni red i mir, stanje bezbjednosti saobraćaja je na nivou kao prošle godine, dok je otkrivenost počinilaca krivičnih djela veća od 80 odsto.

Laketa je istakao da Policijska uprava Trebinje ima zavidne rezulate i po pitanju pljenidbe narkotičkih sredstava i da su po tom osnovu među vodećim policijskim upravama u Srpskoj.

On je dodao da je saradnja sa lokalnim samoupravama, kao i svim policijskim upravama i agencijama na zavidnom nivou.

“Ova Policijska uprava u zadnjih mjesec dana daje ispomoć pripadnicima Granične policije u očuvanju granica BiH, tako da se s tim u vezi broj migranata znatno smanjio u odnosu na prvih šest mjeseci ove godine”, rekao je Laketa.

Milijana Zirojević, supruga poginulog borca, rekla je da njoj, kao i svim porodicama stradalih mnogo znači pažnja resornog ministarstva i Policijske uprave Trebinje.

“Za sve probleme koje imamo možemo se njima obratiti”, dodala je Zirojević.

Predsjednik Udruženja veterana Trećeg odreda specijalne brigade policije Dejan Bodiroga rekao je da su ponosni što se Policijska uprava Trebinje sjeća svih koji su stvarali Republiku Srpsku i njene intitucije 1990-ih godina.

“MUP Srpske je institucija koja svoje poslove danas obavlja na zavidnom nivou, čuvajući Ustav i bezbjednost svih građana Republike Srpske”, dodao je Bodiroga.

Novoizabrani vršilac dužnosti generalnog direktora “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović, čestitajući slavu svim pripadnicima MUP-a, istakao je da iza sebe treba ostavljati dobra djela.

“To će biti na ponos i budućim generacijama, koje će se nas sjećati, kao što se mi sjećamo svih porodica poginulih”, rekao je Petrović.

Petrović je pozvao sve na saradnju, kako bi se napravilo stabilnije Trebinje, Hercegovina i Republika Srpska.

Obilježavanju krsne slave MUP-a Srpske u Trebinju prisustvovali su načelnici drugih opština iz istočne Hercegovine, kao i brojne zvanice.

 

Izvor: SRNA