Na platou Podveležje iznad Mostara juče je svečanom ceremonijom označen kraj radova na Vjetroparku Podveležje, prvom vjeroparku Elektroprivrede BiH, čija je izgradnja koštala 130 miliona KM.

U okviru Vjetroparka Podveležje je 15 vjetroagregata, čija je pojedinačna snaga 3,2 megavata, planirana proizvodnja električne energije na godišnjem nivou iznosi 130 gigavat-sati.

Svečanosti su prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Džaferović je tom prilikom poručio kako se danas s Podveležja iz Mostara šalje poruka nade i težnje ka snažnom ekonomskom razvoju i prosperitetu.

”Ovakvi projekti nam pokazuju da možemo iskoristiti resurse koji su nam na raspolaganju i osigurati bolju i prosperitetniju budućnost za naše građane”,  kazao je Džaferović.

On je naveo ogroman značaj koji će vjetropark Podveležje 1 imati na  ekonomiju.

Komšić je takođe istakao važnost jačanja energetskih kapaciteta BiH, naglasivši kako su BiH potrebni alternativni izvori energije kako bi polako u potpunosti prelazili s fosilnih goriva na čistu energiju.

Član Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH Izet Žigić rekao je da ovo  prvi proizvodni objekt koji je sagrađen u posljednjih gotovo 40 godina i predstavlja doprinos ispunjavanju obaveza koje je BiH preuzela kao potpisnica ugovora o Energetskoj zajednici i doprinos paketu ‘Čista zelena energija za sve Evropljane’.

Izvor: Fena