U organizaciji odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srpske i Srbije, Opštine Nevesinje i Opštinske boračke organizacije sutra će biti obilježena 146. godišnjica Hercegovačkog ustanka poznatog kao Nevesinjska puška.

Najavljen je dolazak visokih zvaničnika Srpske i Srbije, među kojima će biti i premijer Radovan Višković, ministri, narodni poslanici, predstavnici diplomatskog kora i boračkih organizacija i načelnici istočno-hercegovačkih opština.

Кod Spomenika nevesinjskim ustanicima u Кrekovima u 11:00 časova biće služen parastos, a nakon toga će biti položeno cvijeće. Najavljen je i prigodan kulturno-umjetnički program.

Načelnik opštine Milenko Avdalović izrazio je zadovoljstvo što se u obilježavanje jednog od najznačajnijih događaja iz istorije srpskog naroda poslije više decenija uključila i Srbija. Podsjeća da je inicijativu za zajedničko obilježavanje pokrenulo Udruženje Nevesinjaca u Beogradu i da je postojala ideja da se u proslavu Nevesinjske puške uključi i Crna Gora.

‒ Ovo je godina kada su posebno aktivirane veze Srpske i Srbije što je najbolje osjetilo Nevesinje kroz značajnu finansijsku pomoć ‒ istakao je Avdalović dodajući da je 146. godišnjica Nevesinjske puške prilika da se još jednom izrazi zahvalnost za bratsku podršku.

Avdalović je pozvao učesnike Otadžbinskog rata, javne radnike, omladinu, učenike i sve građane da dođu sutra u Кrekove i učestvuju u obilježavanju važnog istorijskog događaja.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović danas će u Banjaluci održati konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o obilježavanju istorijskog događaja od republičkog značaja – Nevesinjska puška.

 

 

Izvor: Radio Nevesinje