На Тјентишту је данас, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, обиљежено 75 година од Битке на Сутјесци. Положени су вијенци на спомен-костурници и централном споменику у Националном парку “Сутјеска”.

Обиљежавању је присуствовао предсједник Одбора Миленко Савановић, министар трговине и туризма Српске Предраг Глухаковић, министарка породице омладине и спорта Јасмина Давидовић, делегација Народне скупштине Српске, затим Миленко Ристић, изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића, те лидер СП-а Петар Ђокић.

Тјентиште, полагање вијенаца (Фото: РТРС)

Херојима Сутјеске поклониле су се и делегација СОБНОР-а Црне Горе, са предсједником Радојицом Радојевићем на челу.

Тјентиште  (Фото: РТРС)

Током Битке на Сутјесци, која се сматра прекретницом у Другом свјетском рату на подручју бивше Југославије, погинуло је више од 7.000 бораца Народноослободилачког покрета.

Тјентиште (Фото: РТРС)

Борбе у оквиру Пете непријатељске офанзиве, операције коју су нацисти назвали кодним именом “Шварц” /Црно/, су почеле 15. маја, концентричним наступањем снага сила Осовине и квислишншких снага НДХ против главнине снага Народноослободилачке војске Југославије на простору Санџака и сјеверне Црне Горе.

За завршетак борби узима се јун 1943. године на Тјентишту пробојем партизанских снага, њиховим извлачењем из обруча и наставком покрета према југоисточној Босни.

Тјентиште (Фото: РТРС)

 Извор: РТРС