Kada bi vam neko rekao da za samo nekoliko sati posla svakog dana možete besplatno obići cijelu planetu, vjerovatno mu ne biste povjerovali.

Ipak, to je istina, jer je riječ o volonterskom turizmu na farmama, piše Guardian.

Mnoge farme, naročito one koje su uključene u projekte za očuvanje prirode, pozivaju ljude da volontiraju i pomažu u svakodnevnim obavezama u zamjenu za besplatnu hranu i smještaj. Ako ste voljni da bukvalno zasučete rukave, to je odličan način da upoznate seoski život širom svijeta i uživate uvijek u novom okruženju, skoro besplatno.

Farme koje primaju volontere možete naći preko sajtova poput wwoof.net ili Growfood i stupiti u kontakt direktno sa vlasnicima, kako biste zakazali svoj boravak. Većina farmi zahtijeva da ostanete makar jednu do dvije sedmice, ali o dužini boravka pregovarate sa domaćinima i ona može da varira.

Neki su domaćini spremni i da vas povedu u obilazak, dok će drugi zahtijevati i nekoliko mjeseci vašeg angažmana.

Što se sve radi? Na farmama uvijek ima posla – od branja grožđa, do gradnje sušare ili učenja o sistemu navodnjavanja. Naravno, tu je i briga o domaćim životinjama, rad na polju, kao i tradicionalni kućni poslovi. Radno vrijeme varira od nekoliko sati do punog radnog vremena od osam sati. Pažljivo proučite informacije o radu kako biste o svemu mogli razgovarati sa domaćinima.

Koliko je ovakav aranžman siguran? Provjera sigurnosti kod domaćina zavisi od organizacije i zemlje koju namjeravate da posjetite. Neke regionalne grupe u sklopu WWOOF posjećuju domaćine prije nego što prihvate objavljivanje njihovih oglasa, ali to nije uvijek tako. Takođe, negdje možete pročitati iskustva putnika s nekim od domaćina, što je slučaj s Growfoodom.

Savjet iskusnog “putujućeg poljoprivrednika” jeste da odmah pitate domaćina šta od vas očekuje, prije nego što ga uopšte uzmete u obzir, jer tako ćete smanjiti vjerovatnoću da vas neko iskorištava, a znaćete i šta bi trebalo da ponesete od stvari.

 

Izvor: glas-slavonije.hr / Vijesti Online