Izjava predsjednika SAD Baraka Obame da se “Kosovo otcjepilo na osnovu referenduma”, žalosno je izvrtanje istorije, smatraju svjetski stručnjaci.

U govoru koji je prije dva dana održao u Briselu, Obama je rekao:

– NATO je intervenisao na Kosovu tek nakon četiri godine zlostavljanja tamošnjeg stanovništva, a Kosovo se otcjepilo na osnovu referenduma koji je održan u fer i demokratskim uslovima – rekao je američki predsjednik.

Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u SAD, smatra da se ovakva izjava može tumačiti na više načina.

– Obama je pokazao da nije upoznat sa situacijom na Kosovu i na koji način je proglašena njegova nezavisnost, odnosno da se sve to dogodilo za vrijeme demokratske vlasti u Beogradu koja je uživala veliku podršku i Evrope i Amerike – kaže Kesić.

Analitičar Instituta Kejto u Vašingtonu Ted Gejlen Karpenter je na Obaminu izjavu reagovao sljedećom ocjenom:

“Ta izjava predstavlja žalosno izvrtanje istorije, posebno kada se ima u vidu da su prvobitnu teritorijalnu amputaciju Kosova od Srbije 1999. godine sprovele SAD i njihovi saveznici u NATO, uz klimavu fasadu međunarodnog odobrenja poslije samih događaja”.

Novinar britanskog “Ekonomista” Tim Džuda smatra da je u Obaminoj izjavi posredi “bizarna greška”, i da “nema potrebe izmišljati bilo kakve teorije zavjere”.

 

Izvor: Blic Online