Predlog Odluke o utvrđivanju broja odbornika, koji se biraju u Skupštini opštine Herceg Novi, ključna je tačka dnevnog reda III sjednice lokalnog parlamenta, sazvane po hitnom postupku, za petak 29. januar. Buduća Skupština imaće 35 umjesto 34 odbornika.

To praktično znači da će za mandat u Skupštini biti potrebno manje glasova birača, ali će biti potrebno i više novca iz budžeta za četvorogodišnji angažman još jednog odbornika u skupštinskim klupama. U budućem sazivu Skupštine vlast će moći da ostvare partije koje imaju većinu, odnosno, kao i do sada minumum 18 odbornika, koliko će biti potrebno i za punovažnost odluka.

Kako je navedeno u obrazloženju pravni osnov za donošenje ove Odluke sadržan je u Zakonu o izboru odbornika i poslanika kojim je propisano da se u Skupštinu opštine bira 30 odbornika i još po jedan odbornik na svakih 5.000 birača. Aktom Ministarstva unutrašnjih poslova od 20.januara 2021.godine, utvrđeno je da je u birački spisak Opštine Herceg Novi za izbor odbornika upisano 25.521 birač  19.01.2021.godine. Zato će na ovogodišnjim redovnim izborima za izbor odbornika u Skupštinu opštine Herceg Novi  birati 35 odbornika, jedan više od postojećeg saziva.

„Na svakih upisanih 5 hiljada birača u birački spisak, ostvaruje se pravo na mandat više. Pred lokalne izbore u 2017. godini bilo je upisano 24.983 birača. Falilo je 37 birača za 35. mandat. Sada imamo oko 25.600 upisanih birača u birački spisak, pa ostvarujemo pravo da se donese Odluka da sljedeći saziv SO broji 35 odbornika“, kazao  nam je kratko predsjednik SO Herceg Novi, Nikola Samardžić.

Na vanrednim izborima 2017. u Herceg Novom, najviše mandata osvojila je DPS – 12, zatim Demokrate  9, DF 4 mandata, Novska lista 3, SNP 2 mandata, te SD, Izbor, Grupa građana Mišo Škobalj i koalicija SDP- URA, po 1 mandat, dok Crnogorska, Demos i Bokeljski demokratski savez nijesu prešli cenzus.

Vladajuću koaliciju naparavili su Demokrate, DF, Novska lista, SNP i SDP/URA.

U susret lokalnim izborima, Opštinska izborna komisija u roku od 72 sata nakon što predsjednik države oglasi datum održavanja izbora, mora definisati kalendar izbornih radnji. Izbori bi najvjerovatnije trebalo da budu raspisani krajem aprila ili početkom maja.

 

Izvor: Radio Jadran