U poplavi novokomponovanih izbora za “zvezde” i “zvjezdice” u izuzetno gledanim šou-programima širom Balkana, jedan je na muzičku scenu lansirao čovjeka koji se bukvalno poigrava notama i muzičkim stilovima – čovjeka koji je donedavno svoj “muzički hljeb” zarađivao u zadimljenim birtijama širom Srbije.

 

Iako su televizijski programi za izbor najtalenta, X-faktor vlasnika, zvijezde i zvijezdice balkanske estrade poprilično prevršili mjeru u okupaciji medijskog prostora, jedan od ovih programa je na muzičko nebo uspio izbaciti čovjeka vanserijskog muzičkog talenta.

Ivan Kurtić, tridesetdvogodišnjak iz Niša svojim stilom izvođenja popularnih muzičkih hitova na prvi pogled je privukao pažnju svih ozbiljnih poznavaoca muzike. Ovaj mladić sa lakoćom izvodi najzahtjevnije melodije, a svojim varijacijama džez i bluz pjevanja jednostavno ne ostavlja nikoga ravnodušnim.

“Nisam se školovao niti išao u muzičku školu. Ne znam ni note. Pokušavao sam da naučim da sviram klavijature. Pola godine sam se mučio, ali mi nije išlo od ruke. Poznajem samo osnovne tonove”, rekao je svojevremeno Kurtić u intervjuu za srpske medije.

Iako će balkanska publika na kraju svojim glasovima odlučiti ko će doći do trofeja u takmičenju u kome nastupa Kurtić, ovaj mladić će zauvijek ostati upamćen svojim interpretacijama, kakve su sigurno i poznati hit “Barbe” Georgieva – “Anđele”, ali i evergreen numere “This is a men’s world”.

Uživajte…

https://www.youtube.com/watch?v=NZ5gnpQLVuI

 

Bojan S. , Hercegovina Promo, jun 2015.