Опозиција у Народној скупштини РС неће прихватити предлог Кодекса понашања посланика и измене Пословника, док владајући сматрају да је крајње вријеме да се ови документи усвоје, пише ЕуроБлиц.

На данашњој сједници Колегијума НС РС разматраће се радне верзије измјена Пословника НС РС и Кодекса, које су урађене на основу најбољих пракси у парламентима региона, те Француске и Мађарске. Како “ЕуроБлиц” сазнаје Кодекс прописује да су посланици дужни присуствовати сједницама, током којих неће смјети да користе мобилне телефоне или лаптопе, али и да читају новине.

“Посланик не смије да нарушава ток седнице, да говори против личности, прекида говорника или вријеђа. За кршење кодекса посланици ће бити кажњени и то усменом опоменом, јавном опоменом и новчаном казном у износу од 10 до 30 одсто умањења плате”, наведено је у предлогу Кодекса. Бањалучки лист сазнаје и да ће за изрицање казни посланицима бити надлежан Етички одбор, којег ће чинити пет посланика.

“Након што се шефови клубова сложе са овим документима, предсједник НС РС ће их уврстити на дневни ред сједнице”, поручују у парламенту.

Опозициони посланици поручују да су за њих неприхватљиве радне верзије документа који би требало да буду усвојени консензусом.

“Нисам оптимиста да ћемо доћи до квалитетног материјала што се тиче Кодекса и биће веома тешко успоставити консензус за усвајање новог Пословника. Наведена су нека рјешења која су политикантска и нису прихватљива, као што је предлог да кворум за рад чини трећина посланика”, рекао је Перица Бундало, замјеник шефа клуба ПДП.

Вишковић: Усвојићемо оба предлога

Шеф клуба посланика СНСД Радован Вишковић каже да би требало да се усвоје измјене Пословника НС РС.

“Нећемо доћи до консензуса свих партија за усвајајње новог Пословника па ћемо га вјероватно усвојити натполовичном већином. Кодекс ћу подржати, јер је логично да посланици немају накнаде ако не долазе на сједнице”, рекао је Вишковић.

Он је додао да ће шефови клубова посланика на данашњој сједници усаглашавати предлоге аката, док би се исти пред посланицима требали наћи на фебруарској сједници парламента.

 

Извор: Блиц