Turistička ponuda u Trebinju ove ljetnje sezone je znatno bogatija, ponovo su zaplovile stare trebinjske lađe, a turiste kroz grad vozi i panoramski voz, kojim mogu obići centar grada i obale Trebišnjice.

Sertifikovani planinarski i biciklistički vodiči zainteresovanim gostima pokazuju floru i faunu okoline Trebinja i orjenskog masiva, a za one koji na jug Srpske dolaze zbog vjerskog turizma mapirana je staza Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.

U okviru prekograničnog projekta „Život na granici BiH i Crne Gore“, krajem juna u Trebišnjicu je porinuto deset trebinjskih lađi, koje su izrađene po uzoru na čamce koji su nekada plovili ovom rijekom.

Pomalo zaboravljeno obilježje grada na Trebišnjici, trebinjske lađe, vezane su u marini, starom doku, uz zidine Starog grada, koji je, takođe, obnovljen.

Sa prvim danima jula po prvi put turisti se mogu provozati panoramskim vozom, koji obilazi centar grada, ali i šetališta uz obalu  Trebišnjice.

Vlasnik Marko Vučurević kaže da je sve uradio po uzoru na primorske gradove gdje postoje ovakvi vozići, kako bi obogatio turističku ponudu juga Srpske.

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

Trebinjska Turistička organizacija u saradnji s Turističkom organizacijom Danilovgrada u Crnoj Gori, uz saglasnost eparhija Zahumsko-hercegovačke i Budimljansko-nikšićke, realizovala je projekat „Staza Svetog Vasilija”.

– Osnovna ideja je bila da se kroz objedinjavanje lokacija vezanih za život Svetog Vasilija kreira put koji će biti posebna turistička ponuda za individualne turiste, hodočasnike, ali i organizovane grupne obilaske za organizatore putovanja, turističke agencije i tur-operatere – kaže direktor trebinjske Turističke organizacije Marko Radić.

U okviru projekta postavljene su četiri promotivne turističke info table na sprskom, engleskom i ruskom jeziku uz manastir Ostrog, gdje počivaju mošti svetitelja, kod manastira Tvrdoš i Zavala u bilizini Trebinja, kao i u selu Mrkonjići u Popovom polju, rodnom mjestu Svetog Vasilija.

Ponudu za ljubitelje netaknute prirode obogatili su planiranski vodiči iz društva „Vučiji zub“, koji turiste upoznavaju sa prirodnim bogatstvima juga Hercegovine.

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

– Goste, uglavnom, vodimo stazama orjenskog masiva, a interesuje ih biljni i životinjski svijet hercegovačkog krša. Raspituju se za ljekovito i aromatično bilje, ali i zmije i druge životinje karakteristične za naše krajeve. Dolazili su nam Belgijanci i turisti iz drugih evropskih zemalja, a imali smo i posjete iz BiH, među kojima je bila i ambasadorka Austrije u BiH, ali i Saša Lošić iz „Plavog orkestra“ – kaže Tanja Tomić Škero iz Planinarskog društva „Vučji zub“.

U Trebinju je ove ljetne sezone oko 500 ležajeva više nego prošle godine, a prema podacima trebinjske Turističke organizacije, pored hotela i motela, registrovano je 70 apartamana za smještaj gostiju.

– U prvih pet mjeseci ove godine broj noćenja je veći za oko šest odsto u odnosu na isti period lani. Što se tiče dnevnih posjeta turističkom info centru, njega je u junu ove godine posjetilo oko tri hiljade turista više nego lani u šestom mjesecu. Info centar su najviše posjećivali Nijemci, slijede gosti iz Srbije, zatim Rusi, Šveđani i Belgijanci – kaže direktor trebinjske Turističke organizacije Marko Radić.

Raste broj noćenja

U Trebinju je do prije nekoliko godina bilo registrovano svega nekoliko apartmana za smještaj.

Očekivanja turističkih radnika su da se ove godine premaši cifra od 100.000 registrovanih noćenja, a broj stvarnih posjeta jugu RS je i do tri puta veći.

Dubravka Čolović

Izvor: Srpska info