Новак Ђоковић је елиминисан на старту олимпијског турнира послије пораза од Хуана Мартина дел Потра у коме није имао ниједну брејк шансу – 7:6 (4), 7:6 (2)

Иако је Новак имао много више тениса у ногама и у Рио је дошао са освојеним Роџерс купом, док је Делпо посљедњи званични меч играо прије више од мјесец дана на Вимблдону, то се уопште није видјело на терену.

Важније од “када” очигледно је било “како” – у Торонту је Новак са пола гаса оборио још један рекорд, док је Аргентинац у Лондону испао од Лукаса Пуја у 3. колу, али је претходно заблистао када је послије три године изашао на централни терен и бруталним форхендима одувао Стана Вавринку.

Баш такву игру, немилосрдно нападачку, на још једном великом терену трудио се да репризира од самог старта дуела са Новаком, у чему му је свесрдно помагала гласна аргентинска публика.

Делпо, који је Новака савладао и прије четири године у Лондону у борби за бронзу, био је расположенији и концентрисанији у фудбалској атмосфери, којој је допринио и сјајан однос двојице тенисера на терену.

Ипак, чешће је ривалу морао да честита Новак, јер током два и по сата игре није имао прави одговор за силовите, прецизне форхенде и константне нападе Дел Потра.

Ту је био и кључ Ђоковићевог пораза. Дел Потро је користио сваку лоптицу која му је ишла на форхенд и просто није дозволио себи да падне и да почне да промашује. На крају имао 41 винер, од тога 29 из форхенда, три више него Новак укупно.

Српски тенисер је тако много чешће био приморан да игра у дефанзиви, више је грешио (32-24), а током меча на коме није било ниједног брејка је морао да спаси седам брејк лопти.

Чак већи проблем био је тај што у сервис гемовима ривала просто није могао да нађе рупу, без обзира на ритерн, па је најближе претњи било 0:30 у првом дијелу меча и неколико изједначења.

Оба сета су тако ушла у тај-брејк, а и тамо је инцијативу све вријеме имао неуморни Дел Потро.

На крају, двојица добрих пријатеља су се срдачно поздравила на мрежи, а осмијехе са почетка меча су замјениле сузе.

Новак је након што му је распршен сан о златној медаљи, уз овације публике са терена изашао уплакан, а расплакао се и Дел Потро, који се дуго поздрављао са навијачима.

Вриједи истаћи и да је успио у томе да један Аргентинац усред Рија добије велики аплауз од Бразилаца.

 

Извор: Б92