Crnogorske zdrastvene vlasti objavile su u srijedu naveče novu mjeru zaštite od širenja korona virsa kojom se zabranjuje prisustvo i zadržavanje na svim javnim površinama više od jedne osobe, osim djece mlađe od 12 godina.

Na ovu mjeru odlučili su se jer je u prethodna dva dana vidno povećan broj građana na ulicama crnogorskih gradova. Odluka će, kako je saopšteno biti objavljena u služebenom listu i na snagu stupa od danas.

“Analizirajući epidemiološku situaciju u Crnoj Gori utvrđeno je značajno povećanje broja građana na ulicama i javnim površinama juče i danas i to predstavlja nedopustiv nivo kršenja naredbi i preporuka o potrebnoj fizičkoj distanci i ostanka u objektima stanovanja”, saopšteno je sinoć nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Nova mjera, koja će na snagu stupiti od danas, obavezna je institucionalna izolacija osoba zaraženih korona virusom i onih osoba koje su se oporavile, ali još nemaju dva uzastopna negativna rezultata iz uzoraka uzetih u razmaku od 24 sata.

“Institucionalna izolacija podrazumijeva smještaj u objekat namijenjen za samoizolaciju i boravak osoba koje imaju pozitivan rezultat testa na novi korona virus i nemaju simptome bolesti, ne zahtijevaju medicinski tretman, ali moraju biti pod nadzorom zdravstvenih radnika, na osnovu rješenja zdravstveno sanitarne inspekcije”, saopšteno je iz crnogorskog Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

U sportskoj sali “Bemaks Arena” u Podgorici krajem prošle sedmice napravljena je privremena bolnica, sa 144 kreveta, za lakše pacijente oboljele od korona virusa.

 

 

Izvor: Nezavisne