Svjetska košarkaška federacija (FIBA)usvojila je nova pravila, koja će stupiti na snagu 1. oktobra 2014. godine. Osnovni cilj promjena je ubrzavanje igre i zaštita napadača u pojedinim situacijama na terenu.

Prvo od pet odnosi se na faul u napadu pod košem: ukoliko se odbrambeni igrač nalazi u polukrugu, sudije neće napadaču suditi ličnu grešku ako je u vazduhu ili u pokušaju šuta. Da bi se izbjeglo traženje prevelikog broja tajm-auta na kraju utakmice, FIBA je uvela slijedeće pravilo: tim ima pravo na dva prekida tokom prvog poluvremena i tri tokom drugog, ali najviše dva mogu biti korišćena u posljednja dva minuta meča. Ekipa dobija jedan dodatni tajm-aut za produžetak.

Za ubrzavanje igre uvedeno je pravilo da se poslije skoka u napadu, šuta iz igre ili sa linije slobodnih bacanja, ekipa će za novi napad imati 14 sekundi umjesto dosadašnjih 24. FIBA smatra da je dosadašnja kazna za tehničku grešku previsoka, pa će ubuduće biti sankcionisana samo jednim slobodnim bacanjem.

Istovremeno, insistira se na korigovanju ponašanja na terenu, tako da će igrač sa dvije tehničke greške biti isključen sa utakmice.

(izvor: novosti.rs)