BiH je od juče zvanično postala potpredsjedavajuća Savjeta Evrope, što je uvod u preuzimanje uloge predsjedavajuće koje će se desiti u maju naredne godine.

Almir Šahović, šef Misije BiH pri Savjetu Evrope, rekao je da BiH prvi put u svojoj istoriji postaje potpredsjedavajuća najstarijom evropskom organizacijom, te da BiH time pokazuje da uprkos svim problemima sa kojima se suočava uspijeva da se nametne kao konstruktivan element u Savjetu Evrope.

“BiH je faktički kao u svojstvu potpredsjedavajuće Komiteta ministara postala i potpredsjedavajuća najdelikatnije grupe Komiteta ministara za praćenje implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava”, rekao je Šahović.

Inače, BiH je potpredsjedavajuća Savjetom Evrope postala nakon ceremonije u kojoj je Azerbejdžan mjesto predsjedavajuće zemlje prenio na Belgiju.

“To je najbolja stvar koja nam se mogla desiti u ovom momentu jer je to fantastična prilika za promociju zemlje na međunarodnom planu u okviru međunarodnih odnosa i Vijeća Evrope te za promociju i ubrzavanje evropskog puta BiH”, rekao je Šahović.

Izvor: Nezavisne novine