Facebook je oduvijek želio da bude na usluzi i ljudima sa slabim internet konekcijama, a sada je ponudio ovim korisnicima i namjensku aplikaciju koja nosi naziv Facebook Lite. Ova aplikacija koja je za sada dostupna samo na Android telefonima i u određenim zemljama, “teška” je svega 252 KB, i dizajnirana je posebno da radi na 2G mrežama i u oblastima gdje je povezivanje slabo.

Ova aplikacija je bazirana na Snaptu verziji Facebooka koji radi na običnim telefonima, ali uz dodate funkcionalnosti kao što su obavještenja i integracija kamere.

TechCrunich izvještava da je aplikacija već pokrenuta kao test u nekoliko zemalja u Africi i Aziji prošle nedjelje, ali i da šira objava za sada nije sigurna.

Za Facebook se odavno zna da njihova budućnost leži u mobilnom prostoru, ali ukoliko žele da nastave rast, moraju da privuku i korisnike u zemljama gdje je internet veoma slab.

Prema predviđanjima, prodaja smartfona će porasti za 15 posto ove godine, a Bangladeš, Nigerija i Vijetnam su među najbrže rastućim zemljama za usvajanje novih smartfona, pa nikog ne treba da čudi što su na listi za objavu Facebook Lite aplikacije.

Izvor: Glas Srpske