Film je dobio “standing ovation”. I to dug, prenosi za “Blic” utiske sa projekcije svog filma reditelj Rajko Grlić, koji je prisutnoj publici govorio o saradnji sa Nebojšom.

Film “Ustav Republike Hrvatske” imao je 2. marta vrlo uspješnu američku pretpremijeru u rasprodatoj sali njujorškog SVA Teatra (SVA Theatre) u 23. ulici.

Poster za film

Kako je za “Blic” iz Njujorka potvrdio reditelj ovog uspešnog i nagrađivanog djela Rajko Grlić, ova svečana projekcija bila je posvećena nedavno preminulom srpsku glumcu Nebojši Glogovcu, koji je odigravši ulogu Vjeke Kralja, homoseksualca, transvestita i hrvatskog nacionaliste, ostvario vjerovatnu najbolju filmsku rolu u svojoj bogatoj i prerano prekinutoj karijeri. Publika u Njujorku je stajaćim ovacijama ispratila kraj filma.

– Pred projekciju je bila minuta šutnje za Nebojšu, a nakon projekcije sam govorio o suradnji s Nebojšom. Film je dobio “standing ovation”. I to dug. Bila je to neka čudna smješa sjete, tuge za Nebojšom i želje da se aplauzom kaže koliko su voljeli to što je on napravio u tom filmu – ističe Rajko Grlić.

Film “Ustav Republike Hrvatske” uspio je u onome što je u posljednje rijetko uspjevalo filmovima sa prostora bivše Jugoslavije, ali i van engleskog govornog područja uopšte. Ova njujorška pretpremijera bila je, naime, uvod u bioskopsku distribuciju na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, koja kreće u 30 bioskopa.

Aplauz za Glogovca u Njujorku

– Film je već prije pola godine otkupljen za ovdašnju kino distribuciju. Po onome što kaže distributer, film kreće koncem maja na trideset ekrana u Americi. To je, za evropski film s titlovima, izuzetno impozantan broj. Kucajmo o drvo – kaže Grlić.

SVA Theatre u Njujorku sa najavom za

Film „Ustav Republike Hrvatske” je međunarodnu premijeru imao u Montrealu 2016. godine, gdje je dobio i svoju prvu nagradu, a do sad ih je skupio 32. Nebojša Glogovac nagrađen je na festivalima u Lećeu i u Puli za najboljeg glumca i na londonskom Rejndens (Raindance) filmskom festivalu 2017. dobio je nagradu za najbolju glumačku izvedbu. Za ulogu Vjeke Kralja Glogovac je nagrađen i prošle godine na festivalu glumačkih ostvarenja Filmski susreti u Nišu osvojivši najznačajnije priznanje – Gran pri Naisa.

Nebojša Glogovac preminuo je 9. februara u Beogradu posle kratke i teške bolesti u 49. godini.

Izvor: blic