Хоби је идеалан начин да још боље упознате себе. Драгоцјено вријеме, само за себе, далеко од свакодневних обавеза и стреса. Ако још увијек немате хоби, вријеме је да размислите шта је оно чиме бисте се жељели бавити у слободно вријеме. Додатна активност пробудиће у вама креативност, позитиван дух и енергију. Ослушните своје жеље и пронађите се у ономе што највише одговара вашим афирмитетима и личности. У прохладним, зимским данима који су пред нама, креирање накита чини се као идеална идеја да испуните вријеме и створите производ којим ћете се поносити. А шта вам је неопходно за то?

Као и за сваки хоби, неопходно је да средите простор само за себе, гдје ћете у тишини и уз пуну концентрацију стварати накит. Мали кутак који ћете претворити у своју мини радионицу пробудиће у вама продуктивност и жељу да што прије отпочнете процес израде. Обезбједите алат који ће вам бити неопходан при прављењу накита:жице као и  клијешта уз помоћ којег ћете их лако пресјећи, а она округла су идеална за само савијање жица.  С обзиром на то да је креирање накита све популарнији хоби, постоји мноштво продавница у којима можете купити детаље за само украшавање попут перли, ланаца, звончића, кићанки, те најразличитијих трака.

Млада Мирјана Његовановић, студенткиња Фармацеутског факултета у Сарајеву, са израдом накита је кренула прије неколико година, а данас многе даме широм свијета носе њен накит, а може се похвалити и великим бројем пратилаца на друштвеним мрежама. Са осмијехом истиче да нарочито воли када њен накит наручују дјевојке и жене широм Херцеговине, па је  са нашим читатељкама подијелила  мале тајне свог великог успјеха.

„Као материјал , може да послужи све, зависно од тога колико сте маштовити. Ја лично користим разне металне основе (подлоге),цирконе у разним бојама, перлице од пластике и стакла,кожне и кончане кићанке, ланце, канапе, акрилне перле итд. Поред овога су свакако потребне мини алатке, одговарајућа клијешта и маказе, те посебно љепило или силиконски пиштољ, те силук” – открива Мирјана.

Уколико се одлучите да сами направите мало ремек- дјело у виду накита, Мирјана открива детаље креирања наушница.

„Прије него се ишта почне, потребно је имати идеју. Ја сам замислила да израдим једне кристалне наушнице у облику сузе, па сам и кристале као и металне основе бирала у том облику. Припремила сам сав потребан материјал, цирконе, перлице, љепило и пратећи репроматеријал. Прије лијепљења све склопим, да видим да ли се моја идеја може реализовати, па након тога лијепим дио по дио на подлогу.Када се све учврсти, поведем рачуна о детаљима. Волим да накит изгледа раскошно, па при томе користим ситне цирконе или перлице које се лијепо сијају. Пошто су металне подлоге шупљикаве, одређене перлице могу причврстити силуком и тако попунити празне просторе.На дио који се ставља у ухо, лијепим клипсу или иглицу, а њега, посебним кукицама качим за претходно израђени дио наушница.

Овако су наше наушнице спремне за ношење“- закључује Мирјана.

За крај, посавјетовала је дјевојке које желе да крену њеним путем и израду накита претворе у уносан посао.

„Живимо у 21.вијеку, вијеку технологије и друштвених мрежа, гдје имамо широку лепезу могућности да презентујемо оно што радимо. Ово ће им свакако донијети једно велико искуство и немају шта да изгубе ако пробају. Мени је лично помогло да се прилично осамосталим, стекнем радне навике и кроз овај посао упознам дивне људе. Битно је да све што раде, раде са пуно љубави и стрпљења, јер ће управо то људи и препознати, а мени преостаје само да им пожелим пуно среће“ – завршава Мирјана.

Без обзира да ли се израдом бавите из хобија или вам је то занимање, главни састојак за успјешну израду је исти- љубав према накиту.

 

Јелена Драпић/ ХП, фебрауар 2018.