Očekuje se da će Njemačka izgubiti između pet i 10 posto svog GDP-a do kraja 2020. godine, navodi u svom izvještaju njemačka podružnica američke konsultantske firme McKinsey & Company, prenosi Russia Today.

Ekonomija Njemačke ovog aprila u padu je 25 posto u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja gubitak otprilike 15 milijardi evra sedmično.

Analitičari iz McKinseyja upozorili su da će se njemačka ekonomija tek 2028. godine vratiti na nivo prije pandemije, ukoliko zemlja provede strukturne reforme prema razvoju industrije automatizacije i vještačke inteligencije.

“Povratak izvornom modelu ekonomskog rasta više neće biti izvodiv u ovoj deceniji”, navodi se u izvještaju.

Prema procjeni firme McKinsey & Company, kriza izazvana pandemom zahvatila je čak devet miliona radnika, što je sedam puta više nego u jeku finansijske krize između 2008. i 2009. godine.

Mračne prognoze McKinseyja odgovaraju i najavama iz Vlade Njemačke. Ministar ekonomije Njemačke Peter Altmaier ranije ove sedmice upozorio je da će zemlja “doživjeti najgoru recesiju u iistoriji savezne republike”, osnovane ubrzo nakon Drugog svjetskog rata.

“Uticaji pandemije potisnuće našu ekonomiju u recesiju nakon 10 godina rasta”, rekao je Altmaier.

Kriza je teško pogodila i susjednu Francusku, gdje je premijer Edouard Philippe prošlog mjeseca predvidio da će zemlja pretrpjeti najgoru recesiju od 1945. godine.

Izvor: Klix.ba