Njemačke nadležne institucije su potvrdile Ambasadi BiH u toj državi da su Bosnu i Hercegovinu stavile na listu zemalja čije PCR testove na korona virus priznaju.

Ova informacija potvrđena je za Klix.ba i tako će državljani BiH moći biti izuzeti od zahtjeva za karantin u skladu s odgovarajućim propisima o karantinu nadležnih saveznih država, pod uslovom da PCR testom iz ovlaštenih laboratorija u BiH mogu dokazati da nisu zaražene korona virusom.

Kako je rečeno, riječ o diplomatskoj aktivnosti Ambasadi BiH u Njemačkoj koja je u proteklim danima vodila intezivne razgovore sa nadležnima u toj zemlji, a nakon što je Institut Robert Koh ranije objavio instrukciju da Njemačka ne priznaje PCR testove na korona virus iz Bosne i Hercegovine.

Naime, nedavno su u spomenutom institutu objavili listu od 131 zemlje koje se smatraju rizičnim, a među kojima je i BiH. Prema toj ranijoj instrukciji onaj koji ulazi u Njemačku, a koji je u prethodne dvije sedmice bio u bilo kojoj zemlji sa spiska, on po dolasku u Njemačku mora računati na obavezu izolacije.

Međutim, BIH je sada i zvanično izuzeta od zahtjeva za karantin u skladu s odgovarajućim propisima o karantinu nadležnih saveznih država, pod uslovom da medicinskim sertifikatom mogu dokazati da nisu zaražene korona virusom.

U tu svrhu moraju predočiti molekularno biološki test ili tzv. PCR test ne stariji od 48 sati.

 

 

 

 

 

Izvor: Nezavisne