Међу бројним витешким и традиционалним дисциплинама које су одржане протеклог викенда у склопу Невесињске олимпијаде било је и забавних такмичења која деценијама разгаљују гледаоце на Братачком лугу. Посебну драж „највеселијем“ сегменту манифестације и ове године дали су олимпијци – аматери, различити по стасу и годинама. Многи од њих нису били ни брзи ни спретни, али су посједовали витешки дух и жељели су на свој начин дати печат традиционалној августовској светковини у Невесињу.

 

Нишлијке трчале у џаку

Свака Олимпијада рађала је своје јунаке, а ове године симпатије су побрале двије дјевојке из Ниша Маја Цветковић и Јована Јовановић.

Одважне Нишлијке  које су  само вече раније  у народној ношњи као чланица КУД–а „Анђели“ учествовала у свечаном програму отварања Олимпијаде окушале су се у чисто мушкој  дисциплини трка у џаку. Пред очима прекаљених ривала и зачуђених гледалаца демонстрирале су  задивљујућу  спретност. Нису освојиле медаљу, али су успјеле да надмаше неколико такмичара јачег пола.

 

Ко пробије, тај добије

Од осталих  необичних дисциплина пажњу гледалаца и новинара највише је привлачило такмичење у скакању на мијех које се више од 100 година одржава на братачким равним барама код Невесиња. Правила су јасна – први такмичар који босоног пробије напухан козји мијех осваја награду, а уколико ниједан кандидат „не науди „ мијеху организатори за побједника проглашавају такмичара који је извео најатрактивније скокове. И док су „прекаљени борци“ у овој дисвиплини били резервисани у прогнозама, новајлије су тврдиле да ће „ко од шале“ савладати овај чудни спортски реквизит. Но, већ послије прве серије скокова било је јасно да неће бити лако освојити примамљиву награду организатора.Пријављени  кандидати су наизмјенично покушавали да разним техникама савладају мјешину. Једни су се уздали у тежину, други у вјештину, али узалудно. И док су такмичари незадовољно вртили главом, публика се смијала до суза.

Најискуснији, Лука Парежанин из Билеће, први је схватио да ће мијех одољети налетима „неустрашивих такмичара“ па је судије придобио атрактивним скоковима и освојио прву награду.

 

 

Млађи се уздали у брзину, старији чували јаја

За трку са јајетом у кашици пријавило се преко двадесет такмичара који нису били слични ни по стасу, ни по годинама. На старту је било и старих и младих оба пола, и аматера и атлетских репрезентативаца , али нико није могао одабрати фаворита.У правилима за ово забавно такмичење пише да такмичари кашику са јајетом држе у устима за врх дршке са рукама на леђима. Побједник је ко први претрчи дионицу од 50 метара, а да при томе јаје не испадне из кашике. И опет су такмичари примењивали различите технике. Они млађи уздали су се у брзину, а старији су се трудили да сачувају реквизите по сваку цијену. Да ништа није случајно, потврдио је глатком побједом прекаљени олимпијац Радомир Андрић.

Извор: Радио Невесиње