Proizvodnja u nikšićkoj željezari, kojom upravlja turski “Toščelik”, obustavljena je još u martu, a pokretanje pogona ne očekuje se prije sljedećeg mjeseca.

Iako je iz ambasade Turske poručeno da “Toščelik” neće napustiti tu fabriku, iz Sindikata željezare poručuju da su radnici u neizvjesnosti, te da ne znaju kakva ih sudbina očekuje. Kako bi se proizvodnja ponovo pokrenula, Turci od države traže pomoć od šest miliona godišnje. Ovakvi zahtjevi naišli su na negodovanje iz Radničke partije.

Uslovi u kojima bi nikšićka fabrika trebalo da nastavi proizvodnju trenutno su tema pregovora Ministarstva ekonomskog razvoja i menadžmenta “Toščelika”. Zasad su pregovorima jedino utanačili smanjenje plate radnicima, pa je umjesto za 30 odsto zarada smanjena 10 odsto.

Prema riječima turske ambasadorke Songul Ozan, jako je bitno da oko 280 radnika nastavi da radi i dodaje da je “Toščelik” jedna od najvažnijih turskih kompanija u proizvodnji čelika i svjetski brend i njihovo prisustvo je dobro za Crnu Goru.

Spekuliše se da oni žele da odu, ali nema ništa od toga.

Prema riječima ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića, menadžment “Tosjali grupe” koji upravlja železarom već devet godina, zahtjeva da im država obezbedi subvenicije od pet do šest miliona evra godišnje kako bi nastavili proizvodnju.

Ovakav zahtjev, smatra Maksim Vučinić iz Radničke partije, neprincipijelni su. Kako navodi, menadžment voli da stavi do znanja da je fabrika u 100 odsto privatnom vlasništvu, ali kada je u pitanju pomoć države, ne ustručavaju se da traže povlastice mnogo veće od onih koje je Željezara imala dok je bila državna.

“Njihov dosadašnji način poslovanja ne služi na čast ni lokalnom preduzeću, a kamoli firmi ‘Tosjali holdinga’. Ono što je zabrinjavajuće jeste da li će menadžment ‘Toščelika’ nastaviti lošu praksu odnosa sa radnicima i da li će konačno uozbiljiti proizvodnju”, poručio je Vučinić.

Predsjednik sindikata “Toščelik” Željko Rabrenović saopštio je da su njihovi zahtevi prema menadžmentu kompanije, a i prema Vladi, da fabrika radi, a da radnici primaju plate od kojih mogu da žive. On je kazao da je nastavak poslovanja železare u dosadašnjim uslovima gotovo neodrživo i da treba promijeniti mnogo toga, a tu podrazumijeva angažovanje nove radne snage i povećanje zarada, koje trenutno iznose 350-400 evra.

Izvor: novosti.rs