Mališani i vaspitači iz Vrtića „Sveta Evgenija carica Milica“ u prisustvu sveštenika Crkvene opštine Nevesinje, roditelja  i gostiju obilježili su Nikoljdan – krsnu slavu ove predškolske ustanove. Mališani su  tom prilikom primili paketiće koje im je obezbijedila Opština Nevesinje.

 

 

 

nikoljdan 2015 1

U  slavu Nikoljdana dječaci i djevojčice su pripremili zabavni program koji je ove godine bio u znaku izvornosti i tradicije nevesinjskog kraja. U programu su bili zastupljeni običaji vezani za nekadašnja svadbarska slavlja i posijela koje su mališani tako dobro interpretirali da bi im pozavidili i odrasli.

Direktor Dječijeg vrtića „Sveta Evgenija carica Milica“ Milena Kapor čestitala je polaznicima i vaspitačima krsnu slavu, a gostima se zahvalila  na podršci najmlađim sugrađanima.Predstavnici lokalne uprave i javnih preduzeća  pohvalili su rad dječijeg vrtića ističući da je ova ustanova primjer predanog i odgovornog rada.

Veliki hrišćanski praznik Sveti Nikola najraširenija je slava u nevesinjskim domovima, a najviše mu se raduju i željno ga iščekuju djeca. Nikoljdan se proslavlja u 91 nevesinjskoj porodici i po broju svečara je na prvom mjestu. Po starim narodnim običajima djeca veče uoči Nikoljdana ostavljaju čizmicu ispod prozora kako bi im Sveti Nikola donio poklone.

Proslava Nikoljdana u Vrtiću „Sveta Evgenija carica Milica“ uvod je u šire dječije svečanosti koje će biti priređene do Nove godine. Mališani će dobite nove poklone koje je obezbijedilo preduzeće „Hidroelektrane na Trebišnjici“.

Izvor: Radio Nevesinje