U Nacionalnom parku Sutjeska u toku je izgradnja prvog ekološko-istraživačkog centra koji će biti nastavna baza studentima i profesorima šumarskih fakulteta, ali i svim naučnicima u oblasti šumarstva, biologije, ekologije, poljoprivrede sa područja Balkana i cijelog svijeta.

Projekat, koji je dio prekogranične saradnje BiH i Srbije, sprovode NP Sutjeska, Šumarski fakultet iz Beograda i Srbijašume. Vrijednost projekta je oko milion maraka, od čega 85% obezbjeđuje EU, a 15 odsto NP Sutjeska.

Za potrebe istraživačkog centra rekonstruiše se jedan od postojećih objekata u Nacionalnom parku Sutjeska. Posao bi trebalo da bude završen naredne godine, a centar će biti savremeno opremljen i na usluzi naučnim radnicima.

– Centar je zamišljen kao objekat sa tri sprata, u prizemlju će biti laboratorije, dok su druga dva sprata namijenjena za sobe, apartmane i druge prostorije za studente i profesore, odnosno istraživače i naučne radnike. Biće jedinstven po svojoj tematici i ideji, a sama blizina prašume Perućice i ostalih prirodnih ljepota koje samo ovo područje ima, bila je najbolja referenca da bismo dobili ovaj projekat – pojasnio je direktor NP Sutjeska Dejan Pavlović.

Pavlović je naglasio da će ekološko-istraživački centar pružati odlične uslove za naučno-istraživački rad šumarskim fakultetima iz regiona, za terenski rad naučnoobrazovnim ustanovama, ali i druge vidove okupljanja u svrhu edukacije, promocije i naučnih istraživanja.

– Nama dolaze naučni radnici sa svih kontinenata i to je intenzivirano u posljednje vrijeme, tako da će ovaj centar biti posebno mjesto za sve naučne radnike i sa posebnom pažnjom ga i gradimo – istakao je Pavlović.

 

 

 

Izvor: eKapija