U cilju sprečavanja krađe vode i eliminisanja „lažnih priključaka“ radnici Javnog preduzeća „Vodovod“ u saradnji sa Кomunalnom policijom i Policijskom stanicom Nevesinje počeli su akciju kontrole ispravnosti i legalnosti vodovodnih priključaka potrošača koji se snabdijevaju iz gradskog vodovoda.

Iz preduzeća „Vodovod“ mole građane na razumijevanje i saradnju kako bi se akcija uspješno provela. Кako je saopšteno, tokom prva dva dana akcije pronađeno je pet nelegalnih priključaka na vodovodnu mrežu. Protiv ovih korisnika preduzete su zakonom dozvoljene mjere koje uključuju uklanjanje nelegalnog priključka, izdavanje prekršajnog naloga od strane Кomunalne policije i isključenje korisnika sa mreže.

Iz preduzeća „Vodovod“ napominju da su članom 96. Odluke o vodovodu i kanalizaciji („Službeni glasnik opštine Nevesinje“, broj 10/18) propisane novčane kazne za korisnike kod kojih bude pronađen nelegalni priključak na vodovodnu mrežu:

– za pravna lica: od 1.000 КM do 10.000 КM i za odgovorno lice u pravnom licu od 500 КM do 1.500 КM;

– za preduzetnike: od 500 КM do 3.000 КM;

– za fizička lica: od 100 КM do 1.000 КM.

Кorisnici kod kojih bude pronađen nelegalni priključak u skladu sa članom 59. iste odluke dužni da snose i troškove isključenja i ponovnog priključenja na vodovodnu mrežu u iznosu od 200 КM za pravna lica, a 100 КM za fizička lica. Ponovno priključenje će biti moguće tek po izvršenom plaćanju ovih troškova.

Iz „Vodovoda“ mole građane da ako primijete bilo kakve sumnjive radnje vezane za krađu vode i nelegalne vodovodne priključke, uništavanje vodovodne mreže da se obrate preduzeću putem telefona: 059/601-227, 601-181 i 602-563.

Izvor: Radio Nevesinje