Tokom novembra u Službi za transfuzijsku medicinu u Nevesinju prikupljeno je 75 doza tečnosti, koja život znači. Povod za ovako uspješan rad transfuziološke službe proteklog mjeseca jeste Mitrovdan, dan kada borci RS obilježavaju krsnu slavu i prisjećaju se slavnih mitrovdanskih bitaka iz 1992. i 1994. godine, prenosi portal radio Nevesinja.

Već dugi niz godina Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi iz Nevesinja i Opštinska boračka organizacija organizuju mitrovdansku akciju dobrovoljnog darivanja krvi sa svojim prijateljima iz Hercegovine i ostalih djelova RS, koja je ove godine zbog epidemiološke situacije u vezi sa virusom korona održana u izmjenjenim uslovima. Poštujući mjere za suzbijanje virusa korona, izdate od Instituta za javno zdravstvo, akcija je provedena na mjesečnom nivou, a osim Nevesinjaca, akciju su podržali dobrovoljni davaoci krvi iz Bileće i Gacka.

Podsjetimo se, prošlogodišnja mitrovdanska akcija dobrovoljnog darivanja krvi bila je najuspješnija akcija, koja je do sada provedena u Nevesinju.

Samo za jedan dan transfuziološku službu posjetilo je 90 davalaca, a prikupljene su 83 doze krvi.

Nesebičnu podršku organizatorima tog humanog čina pružili su Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi „Nasljeđe“ iz Nevesinja, udruženja dobrovoljnih davalaca krvi „Gacko“ i „Sveti Simeon Mirotočivi“ iz Gacka, Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi „Stara Hercegovina“ iz Višegrada, Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi „LJubinje“, Crveni krst i Opštinska boračka organizacija iz Bileće, te Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi HET-a iz Trebinja.

 

Izvor: Radio Nevesinje