Regionalni razvojni servis iz Drvara u saradnji sa opštinom Nevesinje danas završava postavljanje mobilnih solarnih panela na Morinama za potrebe planištara koji borave na katunima ove visoravni. Namjera je da se ljudima tokom sezonske ispaše stoke omogući korištenje manjih potrošača energije. Projekat je vrijedan 23.000 КM, pri čemu je organizacija iz Drvara obezbijedila 16.500 КM, a učešće opštine Nevesinje iznosi 6.500 КM.

Nebojša Jovičić iz Razvojnog servisa kaže da će solarni paneli tokom sezone biti na usluzi stočarima za olakšanje svakodnevnice.

– Ove godine postavljamo dvadesetak panela za manje potrošače, a nakon razgovora sa planištarima i iskazanim potrebama, za narednu sezonu pripremamo novi projekat koji bi uključio montažu solarnih panela veće snage za napajanje frižidera i muzilica – ističe Jovičić.

Načelnik opštine Milenko Avdalović naglašava da je lokalna uprava opredijeljena za ruralni razvoj.

– Svjesni smo potencijala Morinske visoravni i interes opštine je da se ova prostranstva iskoriste na pravi način– ističe Avdalović i podsjeća da je morinski sir iz mijeha cijenjen proizvod na tržištu regiona.

Iz opštine Nevesinje su potvrdili da planiraju izgradnju nekoliko vodopojilišta na Morinama.

Izvor: Radio Nevesinje