U okviru projekta Eko Hab Blagaj Omladinski klub „Novi val“ danas je organizovao akciju čišćenja obale jezera Alagovac u saradnji sa nevesinjskim Udruženjem građana „Vid“ i Sportsko-ribolovnim društvom „Alagovac“.

Oko četrdesetak volontera, podijeljenih u grupe, čistili su obalu jezera.

Predsjednik Omladinskog kluba Novi val iz Blagaja Adnan Đuliman istakao je da je današnja akcija prva u nizu aktivnosti, koje su planirane da se provedu u okviru projekta Eko Hab Blagaj u opštinama Ljubinje, Nevesinje, Blagaj, Čapljina i Stolac.

„Cilj je očuvanje prirode i druženje mladih“, zaključio je Đuliman.

On je naglasio da je Eko Hab pokrenut u okviru projekta „Misli o prirodi“, koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Vlada Švedske.

Predstavnik Udruženja građana „Vid“ Stefan Bejatović zahvalio se volonterima iz Blagaja i Nevesinja, predstavnicima lokalne zajednice i Sportsko-ribolovnom društvu „Alagovac“ na pruženoj podršci da se provede ova ekološka akcija.

Кaže da je jedan od osnovnih problema u Nevesinju nagomilavanje animalnom otpada na neprikladnim mjestima i veliki broj divljih deponija na javnim površinama. On je ovim putem pozvao sugrađane da paze na prirodu i doprinesu očuvanju čiste sredine.

Predsjednik Sportsko-ribolovnog društva „Alagovac“ Gradimir Spremo rekao je da ovo društvo rado podržava ekološke projekte i da svakodnevno čiste priobalno područje jezera.

„Zamolio bih sve posjetioce da probude svoju ekološku svijest, da propisno odlažu otpad i da se prema prirodi odnose s poštovanjem“, zaključio je Spremo.

 

 

 

Izvor: Radio Nevesinje