U organizaciji Osnovne muzička škole “Sveti Roman Melod” u Nevesinju će biti održan Vaskršnji festival srpske izvorne i narodne pjesme „Кol’ko snage humska zemlja ima“.

Nakon trogodišnje pauze ponovo je oživljena manifestacija koja kroz pjesmu njeguje kulturni identitet srpskog naroda. Pokrovitelj festivala je opština Nevesinje, a medijski sponzor Centar za informisanje i kulturu.

Polufinalne večeri u Domu kulture „Nebojša Glogovac“ biće održane 21. i 22. maja, a veliko finale na programu je 28. maja.

Direktorica Muzičke škole Dragana Budalić kaže da je u tri uzrasne kategorije učešće prijavilo preko 90 kandidata iz Nevesinja, Gacka, Trebinja, Ljubinja i Herceg Novog. Nakon obavljenih kvalifikacija i dvije polufinalne večeri u finalu bi trebalo da nastupi tridesetak najboljih učesnika.

Stručni žiri će kod kandidata ocjenjivati kvalitet izvođenja pjesme, scenski nastup, težinu kompozicije, odjevenost u duhu festivala i opšti utisak. Budalić je potvrdila da će žirijem predsjedavati poznata interpretatorka duhovne i etno muzike Danica Crnogorčević.

Organizator je za pobjednike obezbijedio novačne nagrade.

Festival nosi naziv „Кol`ko snage humska zemlja ima“ po nazivu pjesme vladike Grigorija.Prvi festival je održan 2006. godine.

Izvor: Radio Nevesinje