U organizaciji SPKD „Prosvjeta“ Nevesinje i JU Centar za informisanje i kulturu u Gradskoj galeriji u Nevesinju sinoć je otvorena izložba fotografija i dokumenata o stradanjima  srpskog naroda u 20. vijeku izazvanih raznim  bombardovanjima. Autori postavke koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim su viši kustos beogradskog Muzeja  žrtava genocida Nenad Antonijević i direktor te ustanove Veljko Đurić.

Izložba sadrži 35 panoa sa fotografijama i dokumentima, na kojima su prikazane sve okrutnosti bombardovanja.  Za njenu pripremu korišteni su materijali sa internet sajtova, iz arhiva Muzeja žrtava genocida, Arhiva Jugoslavije, TV materijali i arhiv dnevnih listova.

Otvarajući izložbu kustos – istoričar Muzeja žrtava genocida Bojan Đokić rekao je da je akcenat stavljen na strahote koje je izazvala  NATO agresija na SR Jugoslaviju 1999. godine, ali da postavka pokazuje i  kontinuitet bombardovanja srpskog naroda tokom čitavog 20. vijeka. Podsjetio je na Prvi svjetski rat i austrougarsko bombardovanje 1914. i 1915. godine, zatim Drugi svjetski rat i njemačko bombardovanje 1941, te savezničko 1944, kao i NATO bombardovanje srpskih položaja 1994. i 1995. godine u ratu u BiH i Hrvatskoj.

Na fotografijama su prikazane sve okrutnosti koje je bombardovanje donosilo – smrt, ranjavanje i uništavanje imovine i taj prizor se nikada ne može zaboraviti – istakao je Đokić.

Postavka u Gradskoj galeriji biće izložena u narednih 15 dana. U katalogu koji prati izložbu navedeni su  statistički podaci koji najbolje pokazuju razmjere stradanja srpskog naroda u 20. vijeku.

Izvor: Radio Nevesinje