U Velikoj sali Opštine Nevesinje juče je održan okrugli sto na temu “Obrazovanje za mir u tranzicionim društvima“ s ciljem pružanja mogućnosti građanima BiH da kroz otvoren i iskren dijalog počnu razumijevati životna iskustva i perspektive drugih i tako ostvare saradnju jedni s drugima na pitanjima koja su važna za izgradnju povjerenja. Jučerašnji otvoreni dijalog je dio projekta PRO-Budućnost  Američke agencije za međunarodni razvoj koji sprovodi CRS u saradnji sa Fondacijom Mozaik, „Karitasom“ BiH, Forumom građana Tuzle i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.

 

 

Učesnici okruglog stola  bili su predstavnici lokalne vlasti, civilnog društva, medija, vjerskih zajednica i poslovnog sektora opštine Nevesinje i grada Mostara, a moderatori Vehid Sehić, član Foruma građana Tuzla, i Nerzuk Ćurak, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

U svom obraćanju Sehić je istakao da je nepovjerenje rak rana bosanskohercegovačkog društva, te da se jedino kroz podsticanje otvorenog dijalog može graditi društvo, čije su vrijednosti  razumijevanje, povjerenje i solidarnost.

Prof. dr Nerzuk Ćurak održao je kratko predavanje o izgradnji mira u postkonfliktnim zajednicama. Prema njegovim riječima, BiH je složena politička zajednica, u kojoj  vlada negativan, a ne pozitivan mir.

– Dakle, imamo odsustvo rata, ali ne i vladavinu pravde i slobode, istakao je Ćurak.

On je naglasio da se tek u poslednje vrijeme može primjetiti pomak ka naprijed, kada je u pitanju izmirenje bh multietničke zajednice, a o tome svjedoči tek nedavno usvojena deklaracija koja poziva građane da pristupe izgradnji povjerenja i izmirenja.

– Deklaraciju su usvojili članovi Predsjedništva BiH konsenzusom, što dodatno potvrđuje da je i politički vrh BiH konačno krenuo putem istinskog pomirenja zajednice – rekao je Ćurak.

Na kraju izlaganja, profesor Nerzuk Ćurak je citirao izreku čuvnog Mahatme Gandija „  Budi promjena koju želiš da vidiš“ ,  što je i njegova osnovna poruka učesnicima današnje debate.

Prisutnima u Velikoj sali Opštine Nevesinje obratio se i načelnik Momčilo Šiljegović, izražavajući zadovoljstvo što je opština Nevesinje dio projekta PRO-budućnost, u okviru kojeg se kroz razgovor nastoje prevazići problemi različitosti.

Aktivno učešće na okruglom stolu “Obrazovanje za mir u tranzicionim društvima“ zauzeli su i profesori SŠC „Aleksa Šantić“, kao i lokalni predstavnici vjerskih zajednica.

Projektom PRO-budućnost angažovano je oko 100 000 građana iz 30 ciljnih opština, koje su od rata podijeljene po etničkoj liniji. Cilj čitavog projekta, a u prvom redu okruglih stolova, jeste da se otvori još jedan komunikacijski kanal kroz kojim se podiže nivo društvene svijesti i odgovornosti.