Кomisija za procjenu štete od zemljotresa koji je pogodio Nevesinje 26. novembra prošle godine do sada je obradila 337 zahtjeva građana koji su prijavili materijalnu štetu na stambenim objektima i imovini.

U Opštinu Nevesinje je u predviđenom roku pristigla 531 prijava, nakon čega je tročlana komisija na terenu utvrdila stepen oštećenja pojedinih objekata.

Predsjednik Кomisije i načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Siniša Bratić kaže da će biti obavljen uviđaj i sačinjen zapisnik za svaki pristigli zahtjev.

– Nakon obilaska terena i prikupljenih informacija o oštećenjima objekata i imovine, Кomisija će u skladu sa pravilnikom izvršiti procjenu štete – naglasio je Bratić. On je dodao da su do sada sve pristigle prijave bile opravdane.

Načelnik opštine Milenko Avdalović očekuje da Кomisija završi posao tokom narednog mjeseca, nakon čega će građanima koji su pretrpjeli štetu biti plasirana sredstva koja su na raspolaganju.

Avdalović naglašava da lokalne zajednice u svojim budžetima ne planiraju sredstva za prirodne katastrofe, ali da je pomoć stigla od Vlade Republike Srpske i iz Crne Gore.

–Za sanaciju posljedica zemljotresa Vlada RS je uplatila 100.000 КM, Opština Budva je izdvojila 10.000 evra, preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ iz Herceg Novog 1.000 evra, a poslanici Demokrata u Skupštini Crne Gore uplatili su 500 evra – precizirao je Avdalović.

On je dodao da je opština uz pomoć javnih službi već obavila hitne intervencije na zgradi MUP-a i školskim objektima, a obavljena je i sanacija na objektima koji su ugrožavali bezbjednost građana.

Avdalović je najavio da će ove godine opština Nevesinje i Vlada RS obaviti komplatnu sanaciju zgrade na Trgu slobode u kojoj su smješteni muzička škola i ustanove kulture. Za ovaj projekat biće utrošeno 300.000 КM iz sredstava Republike Srpske.

Izvor: Radio Nevesinje