Predstavnici Njemačke razvojne agencije (GIZ) i firme KUN održali su juče u Nevesinju prezentaciju proizvodnje i otkupa krastavaca kornišona. Njemačka firma kao vodeći proizvođač kornišona u Evropi je zainteresovana da  razvije saradnju sa nevesinjskim poljoprivrednicima.

Prezentacija je bila prilika da se poljoprivrednici upoznaju sa načinom proizvodnje i otkupa ovog povrća.

Ova  poljoprivredna kultura  uz rad i primjenu odgovarajućih agrotehničkih  mjera i savremene tehnologije može pružiti solidnu zaradu manjim porodičnim gazdinstvima – istaknuto je na prezentaciji.

Nijemci planiraju da potpišu ugovore sa zainteresovanim poljoprivrednicima koji bi na raspolaganje stavili  zemljišne posjede i svoj rad.Za početak bi obezbijedili sjemenski materijal, gnojivo, pesticide, folije i mreže, a pronašli bi i tržište.

Ugovori bi bili potpisani do polovine marta na dvije ili više godina sa poljoprivrednicima koji imaju najmanje jedan dunum zemlje. Otkupna stanica bila bi u Nevesinju, berba i isporuka odvijala bi se na dnevnoj bazi,a obračun na sedmičnoj. Stručnjaci iz firme obilazili bi zasade i davali savjete poljoprivrednicima za što uspješniji uzgoj ove kulture.

Predstavnik KUN –a Bernard Ulrih rekao je da uzgoj kornišona zahtijeva stalnu njegu i navodnjavanje kap po kap i  da su njihove sorte otporne na mnoge biljne bolesti.

Prema njegovim riječima, kriteriji za izbor poljoprivrednika su pouzdanost i iskrenost.

Novi susret predstavnika firme KUN i nevesinjskih poljoprivrednika zakazan je za tri sedmice kada će doći i stručnjak za sadnju kornišona.

 Izvor: Radio Nevesinje